Dofta bort stressen

Doften av nyklippt gräs innehåller minst fem ämnen som motverkar stress, visar en ny studie.

Forskaren Nick Lavidis tillbringade vid ett tillfälle tre dagar i nationalparken Yosemite i USA. När han kom hem kändes det som att han “varit på tre månaders semester“.

Han bestämde sig
för att börja undersöka vad det var som fått honom att bli så avslappnad och hävdar nu, efter sju års forskning, att det beror på minst fem olika “må bra“-kemikalier som utsöndras av granar, växter och nyklippt gräs.

Långvarig stress kan leta till en rad hälsoproblem, som högt blodtryck, bukfetma, hjärtproblem, minnessvårigheter, ångest, depression och sänkt immunförsvar.

Men kemikalierna som utsöndras när gräs och blad klipps hjälper till att motverka stressen. De påverkar framför allt hjärnans känslocenter amygdala och minnesförmågan i hippocampus, berättar Nick Lavidis i ett pressmeddelande från University of Queensland, där han arbetar.

Dr Lavidis har nu hjälpt till att ta fram doftsprayen Serenascent, som innehåller tre av dessa anti-stress-kemikalier och som kan användas som rumsspray eller sprutas på kläder och lakan.

Annars är det bara att ge sig ut med gräsklipparen.

Bildspel: Dofta bort stressen

Bildspel: Dofta bort stressen

[email protected]

2009-08-27 09:53:00

Publicerad: 27 augusti 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag