Läsarnas hudfrågor

Skönhetsrådets populära hudläkare besvarar läsarfrågor om allt som rör huden.

FRÅGA: Jag är en ung kvinna på 17 år och har sedan några år tillbaka fått brister på mina lår. Jag skäms något så fruktansvärt över dem. Finns det något man kan göra åt det? Jag är inte tjock, utan är normalviktig, så jag förstår inte varför jag har fått dem?
SVAR: Bristningar (Striae) är ett relativt vanligt fenomen. Ofta ser man det i samband med kraftig viktuppgång eller snabb uppträning av muskler. Det kan också uppstå i puberteten, då kroppen gör en tillväxtspurt. Striae är en typ av ärr, och ärr kan tyvärr aldrig tas bort helt. När bristningarna är färska så har de ofta en rosalila färgton. Denna missfärgning bleknar så småningom av. Fractionerad laser kan ha en ”maskerande” effekt på förändringarna.

FRÅGA: Vilket är det mest effektiva sättet att få bort vårtor? Har prövat allt utom frysningsmetod på sjukhuset.
SVAR: Det finns ingen hundraprocentig behandling mot virusvårtor, men frysning med flytande kväve är den metod som brukar ha bäst effekt.


FRÅGA: Jag har provat så många krämer för pigment, men ingenting hjälper. Jag har även laserbehandlat men det har inte försvunnit. Jag använder solskyddsfaktor 50 och vistas ej i solen. Finns det något kvar som jag kan göra för att få bort mitt pigment på överläppen? Har även börjat få det på kinderna:(jag är ej gravid och äter inga mediciner. Jag är 31år.
SVAR: Pigmentstörningar kan ofta förbättras avsevärt med blekande behandling. I vissa fall kan en medeldjup kemisk peeling vara ett bra behandlingsalternativ. Hudtyp och pigmentstörningens djup i huden påverkar val av lämplig metod.

FRÅGA: Jag är bara 27 år men har fått fula små röda kärlbristningar på kinderna. Jag solar mycket sällan och dricker ingen alkohol, vilket jag trodde var avgörande faktorer. Än så länge kan jag dölja blodkärlen med makeup men är rädd att de blir större och fler. Har hört att man kan använda laser för att minska/få bort problemen men är det verkligen ofarligt? Finns det några andra tips?
SVAR: Laserbehandling är den effektivaste behandlingen mot permanent vidgade blodkärl i ansiktet.  Vid alla laser och IPL-behandlingar finns en risk för skador på huden. Ärrbildningar, pigmentförlust eller ökad pigmentering kan ske. Har man en ljus hudtyp så är riskerna lägre. Det är  viktigt att den som behandlar har god kunskap om hudens biologi och maskinens funktion. Vidgade kärl i ansiktet kan vara förknippat med hudsjukdomen Rosacea.

FRÅGA: Jag har en längre tid haft besvär med utslag, som kommer när jag skrapar eller går emot något, då svullnar det upp och blir stora sträck och blaffor som kliar. I det område jag har gått emot. Har försökt gå till vårdcentralen men de vet inget om det! vad kan det vara/bero på?
SVAR: Det du beskriver låter som en form av nässelutslag (urtikaria). Urtikaria kan ibland utlösas av tryck eller att man skrapar mot huden. Urtikaria är i de allra flesta fall helt ofarligt och brukar försvinna så småningom. Receptfria allergitabletter kan ha en dämpande effekt mot dina besvär


FRÅGA: Jag är mycket orolig för min 11-åriga dotter och jag hoppas du kan ge mig svar på vad jag ska göra. Hon har mycket besvär av vårtor på fingrarna och inte bara det, de är många och ligger precis vid nagelbanden. Cirka 20 stycken har hon. Hon har haft dem i över 1.5 år och det blir bara fler och fler. En annan sak som skrämmer mig är att hennes naglar inte har vuxit på ca 1 år. De är torra och nariga och jag tror att det är vårtorna som har orsakat detta. Jag har använt alla sorters vårtmedel som man kan köpa receptfritt på apoteket med de har inte hjälpt. Husläkaren vet inte vart han ska skicka remisen och tycker att jag ska söka vård i Stockholm för dem är verkligen hemska och hon mår fruktansvärt dåligt. Hon blir även mobbad i skolan pga vårtorna. Jag skulle vara tacksam om du kunde hjälpa min dotter eller om du har några tips. Vi bor i Uppsala.

SVAR: Förstår att din dotter har det besvärligt. Vi har alla ett individuellt immunförsvar, och din dotter hör till dem som har lite svårare att bekämpa just denna typ av virus. Tyvärr finns det ingen hundraprocentig behandling som alltid hjälper mot virusvårtor. Frysbehandling med flytande kväve är den behandling som brukar ha bäst effekt. Om vårtorna sitter nära nagelbanden skall man passa sig för denna typ av behandling, då den kan ge en permanent skada på nagelns tillväxtzon.

Kanske är det era tidigare behandlingar med vårtmedel vid nagelbandet som stört naglarnas tillväxt tillfälligt? En tröst till din dotter är att kroppen så småningom alltid bildar ett immunförsvar som dödar vårtviruset. Detta kan ibland dock dröja flera år. Dr Peter Norén som driver Laserkliniken på ”västra ågatan” i Uppsala är en mycket duktig hudläkare som säkert kan ge er bästa möjliga bedömning.

Innan du ställer din fråga till Anders ber dig dig läsa tidigare frågor under “Frågor och Svar“ under Skönhetsrådet. Finns din fråga inte med, kan du ställa din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Läsarnas hudfrågor

Bildspel: Läsarnas hudfrågor

[email protected]

2009-09-24 13:41:00

Publicerad: 24 september 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp