Anders svarar läsarna

Skönhetsrådets populära hudläkare besvarar läsarfrågor om allt som rör huden. Ställ din hudfråga, men läs först "Frågor och svar", kanske har du svaret redan där.

FRÅGA: Jag är en kvinna på 49 år som har röda kinder, röd näsa och oren hy runt munnen, Jag känner mig så ful. Använder rengöringsgel att tvätta med morgon och kväll, och aloe vera som fuktighetskräm varje morgon. Vad gör jag för fel?
SVAR: Det du beskriver skulle kunna vara hudsjukdomen Rosacea. Orsaken till Rosacea är okänd. Den drabbar framför allt kvinnor i medelåldern. Typiska symptom är hudrodnad med eller utan acneliknande kvisslor (papler och pustler). Om man har haft sjukdomen länge kan man få slingriga kärl på kinder och näsa. I ovanliga fall förstoras talgkörtarna på näsan (rhinophyma). Föreslår att du tar kontakt med en hudläkare för att få en korrekt diagnos och bästa möjliga behandling. Starka rengöringsprodukter ger oftast en försämring av besvären.

FRÅGA: Jag får konstiga utslag. De blir vita, sen kliar huden och jag måste klia hål på svullnaden. Har snart ärr över hela bröstet. Vad ska jag göra?
SVAR: Tyvärr omöjligt att säga vad dina besvär beror på utan att se problemen i verkligheten. Mitt förslag är att du tar kontakt med en hudläkare för dina besvär.

FRÅGA: Jag har slutat röka, men har djupa rökrynkor på överläppen. Kan jag åtgärda det, och hur, jag vill ju ha ett så bra resultat som möjligt. Är i dag 72 år, är det kanske för sent?
SVAR: Det är aldrig för sent att ta hand om sin hy. Det finns flera behandlingsalternativ mot rökrynkor runt läpparna. Botox® och fillers (t ex Restylane®) kan användas var för sig eller i kombination med god effekt. Dessa behandlingar är relativt riskfria och brukar ligga mellan cirka 2 000 och 5 000 kronor i pris. Effekten är inte helt permanent, utan måste upprepas med jämna mellanrum. Kraftfullare och mer permanenta behandlingsalternativ är medeldjup till djup kemisk peeling eller djupare hudslipning (dermabrasio).


FRÅGA: Jag har använt Duac gel mot acne under en längre period och upplever goda resultat. Dock har jag fortfarande problem med pormaskar och småfinnar och är ännu inte helt tillfreds med min hy. Är det möjligt att kombinera behandlingen med ansiktsbehandlingar med portömning och ansiktsvård med produkter som innehåller aha/pha-syror, eller är huden för känslig för detta?
SVAR: Det är individuellt hur tuffa behandlingar huden klarar, men de flesta vänjer sig så småningom med till exempel Duac®, och kan därefter lägga till fler behandlingar som till exempel ytligt peelande behandlingar. Om du inte besväras av rodnad och fjällning av Duac, så kan du gärna prova att lägga till rengörande och lätt peelande ansiktsbehandlingar. Det finns också fler receptbelagda preparat som kan kombineras med Duac®.

FRÅGA: Jag har en ständigt återkommande acne på hakan som aldrig går bort. Jag undrar vilket sätt som är bäst att få bukt med detta? Vet du något ställe i Karlstad?
SVAR: Dr Mikael Tarsted är en duktig hudläkare som har mottagning i Karlstad. Honom når du hos: Hudspecialisten i Karlstad, V Torggatan 11, tel: 054-184230.


FRÅGA:
Jag är en kvinna på 45 år som har problem med huden på benen och överarmen. Det är små inkapslade hår som blir stora och det är prickigt. Har provat olika peelings, salvor, lotions, men utan resultat. Min andra fråga gäller mina ögonbryn som har blivit klovigt, alltså det delar sig och huden är irriterad med en viss beläggning som flagnar. Det har inte hjälpt med antibiotika och kortisonsalvor.

SVAR: Jag kan tyvärr inte ge några goda råd utan att ha sett dina hudbesvär i verkligheten.

Innan du ställer din fråga till Anders ber vi dig läsa tidigare frågor under “Frågor och Svar“ under Skönhetsrådet. Kanske finns det svar på liknande frågor, om inte – kan du ställa din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Anders svarar läsarna

Bildspel: Anders svarar läsarna

[email protected]

2009-10-14 07:11:00

Publicerad: 14 oktober 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp