Anders svarar läsarna

Skönhetsrådets populära hudläkare besvarar läsarfrågor om allt som rör huden. Ställ din hudfråga, men läs först "Frågor och svar", kanske har du svaret redan där.

FRÅGA: Jag har cirka 7 stycken leverfläckar som jag vill ta bort. Skickar ni alla på analys efteråt? Hur mycket skulle det kosta?
SVAR: Pigmenterade leverfläckar bör som regel alltid opereras bort på kirurgisk väg och skickas till analys. Laserbehandling av leverfläckar är olämpligt av flera skäl. Det ger oftast fulare ärr än traditionell kirurgi och är dessutom förbjudet av socialstyrelsen. Priserna för dessa ingrepp brukar ligga mellan 2000-6000 kronor.


FRÅGA: Jag har ganska svår acne och undrar om det finns några bra (och relativt billiga) kosttillskott för att dämpa detta? Vad ska ja få i mig för vitaminer?

SVAR: I vetenskapliga studier har man inte sett något samband mellan acne och olika typer av kost eller att vitamintillskott skulle ha någon effekt på acne. Mitt förslag är att du tar kontakt med en hudläkare för att få bästa möjlig hjälp med preparat som har vetenskapligt bevisad effekt.

FRÅGA: Jag gjorde 3 IPL kärlbehandlingar på mina kinder för snart 4 år sedan. Två av gångerna fick jag en blåsa på mitt kindben, jag blev väldigt svullen och röd efteråt. Jag har inga ärr efter behandlingarna men jag känner ändå att kinderna inte är som dem var förut. Det känns som kinderna har blivit tjockare och precis under ögonen vid början på kind benen har huden blivit tjockare. Kan man återställa detta på något sätt?
SVAR: Det är möjligt att du fått en mildare form av ärrbildning efter behandlingen du beskriver. Man kan aldrig ta bort ett ärr helt och hållet, men man kan ofta förbättra utseendet. Det är svårt att uttala sig om just dina besvär utan att ha sett dem i verkligheten.

FRÅGA: Mitt stora problem är att jag för 11 månader sedan fick stafelicocer. Jag hade det i två månader, det försvann inte, så jag fick ta stark medicin (Dalacin 300 mg). Det var väldigt jobbigt att ha det så länge. Jag hade det i ansiktet, i öronen och på bröstet. Det hela slutade med att jag ser för jäklig ut med massa ärr i hela ansiktet. För två veckor sen så fick jag tillbaka “skiten“. Nu äter jag stark medicin igen och bara går och väntar på att det ska försvinna. Det gör så ont. Hur blir jag av med alla ärr snyggast?
SVAR: Tyvärr kan man inte ta bort ärr helt och hållet, men man kan ofta förbättra utseendet på dem. Insjunkna och utåtstående ärr kan ofta förbättras utseendemässigt. Det finns flera olika tekniker som passar på olika typer av ärr. Innan du funderar på någon behandling så bör du först och främst bli av dina andra hudbesvär. Därefter bör man låta ärren mogna färdigt i minst ett år. Försök alltså att avvakta tills vidare beträffande ärren och gör en ny bedömning kanske under nästa år. Om du inte blir av med dina grundproblem, så bör du snarast ta kontakt med en hudläkare.


FRÅGA: Jag har lite frågor kring problemhud i ansiktet. På kinden har jag fått återuppkommande hudproblem av något slag. Det kliar och jag kliar sönder det tills det blir sår. Problemet är att det alltid dyker upp på samma ställe i perioder. Vad kan det vara? Jag har tänkt på att man är torr och så men är inte alls säker. Har inget annat sådant i ansiktet.
SVAR: För att kunna bedöma din besvär så måste man se dem i verkligheten.


FRÅGA: Jag har en fråga. Jag har inte så mycket pormaskar eller finnar, men jag har börjat få vita “ploppar“ vid hakan. Det är som vita små fettsamlingar. Jag undrar hur man får bort dessa.

SVAR: Det finns flera hudåkommor som kan stämma med det du beskriver, men det vanligaste är att sådana förändringar är tilltäppta talgkörtlar. Med hjälp av läkemedel mot acne brukar man kunna komma till rätta med problemet.

Innan du ställer din fråga till Anders ber vi dig läsa tidigare frågor under “Frågor och Svar“ under Skönhetsrådet. Kanske finns det svar på liknande frågor, om inte – kan du ställa din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Anders svarar läsarna

Bildspel: Anders svarar läsarna

[email protected]

2009-10-14 08:30:00

Publicerad: 14 oktober 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp