Mats Ingers svarar

Mats Ingers är expert på hårtransplantationer och är medicinskt ansvarig på New Hair Clinic i Lund som gör sedan starten 1991 har utfört 6000 operationer.
Han är även med i improveme.se:s Skönhetsråd där han svarar på läsarnas frågor.

FRÅGA: Jag vill ha tips om vilken produkt som är bäst på om man börja bli flintis samt vilken hårgelé rekommenderar du för en kille som börjar tappa håret hjälp mig.

SVAR: Det finns två, och endast två läkemedel, som har bevisad verkan vid ärftligt manligt håravfall. Det ena är Minoxidil, som köpes utan recept på apoteket. Det skall läggas på hårbottnen två gånger om dagen, och säljs bland annat under namnen Rogaine och Recrea. Det andra medlet intas som en tablett en gång om dagen, och den akltiva beståndsdelen heter finasterid. Detta är ett receptbelagt läkemedel, som finns i antingen styrkan 1 mng (Propecia) eller 5 mg (Proscar eller dess så kallade generiska kopior, Finasterid 5 mg).

I sistnämnda fall får man dela upp tabletten i 4 eller 6 delar.
Det finns ett stort antal lotions, som påstås innehålla medel med effekt på manligt håravfall. Det stämmer kanske i vissa fall, men problemet är att vi inte kan veta hur effektiva dessa medel är. Om man skall styla håret för att få det att se bättre ut, bör man vända sig till en hårsalong med stor erfarenhet, så att man inte får direkt olämpliga produkter. Salonger som säljer icke vattenlösliga hårvax (“Dagsvax“) borde enligt mitt förmenande undvikas, eftersom det är en produkt som i sig kan ge upphov till tunnhårighet.

FRÅGA: Mitt hår går av och jag fäller mycket. Vad ska jag göra?

SVAR: Det finns oerhört många tänkbara förklaringar till de problem du beskriver. Hårsäckarna har hög ämnesomsättning, och är därför känsliga för om vi slarvar med vår livsstil. Rökning, skräpmat, stress, och olämpliga hårvårdskemikalier hör till saker, som kan skada dina hårsäckar och ditt hår. Men även en del sjukdomar, som underfunktion av sköldkörteln och glutenintolerans kan sätta sig på håret. Övergående hårtapp förekommer också i samband med lite mer långdragna infektioner, efter graviditeter och stora miljöomställningar. Om dina hårbekymmer inte direkt kan misstänkas ha samband med olämpliga hårvårdsprodukter, och är nytillkomna, tycker jag i första hand du skall söka din vårdcentral för råd och kanske viss provtagning.

FRÅGA: Jag använde minoxidil (5%) samt ketokonazol (var tredje dag) i ungefär ett år på mina vikar, som var/är de drabbade området. Resultatet blev minimala fjun som inte växte sig starkare. Vikarna kröp högre upp men jag hade i alla fall fått en del fjun. Efter ett år ledsnade jag på minoxidilet som jag inte trodde haft någon effekt på mina vikar, och slutade i samband med att jag började äta propecia. Har nu varit utan minoxidil i tre månader, vilket innebär att jag använt propecia lika länge som jag inte använt minoxidil. Jag jämförde bilder från dagen då jag började med propecia med bilder från igår och kan konstatera att fjunen som jag lyckats skrapa fram i vikarna genom minoxidilanvändandet var nästintill obefintliga, samt att hela håret på hjässan blivit extremt mycket tunnare .

Min fråga är om du tror att jag sneddat; fjunen i vikarna för att de sedan skall växa sig starkare i och med att jag började med propecia, eller att det är för att jag slutade med minoxidil som de trillat av. Har som nämnt ovan även fått mycket tunnare hår på hjässan som tidigare inte varit synbart drabbad av håravfall. Jag har sedan tre veckor tillbaka tappat mycket mer hår än vanligt och kan inte mer än hoppas på att det är en normal shedd av finasteriden vilket förhoppningsvis leder till starkare hår. Tycker du att jag skall börja med minoxidil igen på vikarna efter mitt uppehåll på tre månader? Tror du uttunningen på resten av skalpen kommer att återhämta sig?

SVAR:
Vare sig minoxidil eller finasterid har egentligen någon vetenskapligt dokumenterad effekt på krypande vikar. Däremot visar erfarenheten för båda medlen, att man ofta får upp – just det – lite fjun på tidigare kala områden av hårlinjen. Tyvärr har väl detta tillskott inte någon stor betydelse för hur man uppfattar situationen. Det hör till undantagen att tunna eller kala vikar växer igen, så att hårlinjen märkbart flyttar sig framåt.

Ketokonazol är den generiska kopian av originalläkemedlet Fungoral. Användningsområdet är mjäll eller mjälleksem, inte manligt håravfall. Verkan är antimykotisk, det är alltså “antibiotica mot svamp“. Hos många individer uppkommer obalans i hårbotten genom att de svampliknande bakterier, som normalt lever där, blir alldeles för många. Då reagerar kroppens immunförsvar. Omsättningen av hudens ytlager blir snabbare -mjäll. Det uppstår eventuellt rodnad eller rent av eksem till följd av att “kriget“ mellan de övertaliga mikroberna och kroppens immunförsvar utlöser inflammation. Individer med denna benägenhet sägs ha en “seborroisk konstitution“, det vill säga-de har benägenhet att periodvis vara irriterade i hårbottnen.

Genom att äta förnuftigt, undvika stress i möjligaste mån och använda lämpliga hårvårdsprodukter kan man vara besvärsfri länga perioder, men tillståndet går inte att “bota“ en gång för alla. Benägenheten finns alltid kvar. Notera att “lätt håravfall“ nämns bland vanliga biverkningar för Ketokonazol. Bland sällsynta biverkningar (högst 1 på 1000) finns “Missfärgning av håret. Torrt och sprött hår, fett hår“. Att använda detta läkemedel var tredje dag verkar tveksamt i mina öron. När man slutar med minoxidil kan man räkna med en period av ökat håravfall. Propecia (finasterid) brukar inte visa effekt förrän det gått lika länge (minst). Kanske kan man rekommendera att man använder båda medlen parallellt under en övergångsperiod om man vill undvika den erfarenhet du gjorde.
Mats Ingers

Få svar på dina frågor!
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Mats Ingers, hårspecialist på New Hair Clinic:
Ställ din fråga till Mats Ingers här!

Bildspel: Mats Ingers svarar

Bildspel: Mats Ingers svarar

[email protected]

2009-10-19 11:23:00

Publicerad: 19 oktober 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp