Allt om ögonlaser

Skönhetsrådets ögonlaserexpert Anders Granberg är ögonläkare på Memira, Nordens största kedja för ögonbehandlingar. Här svarar han på läsarnas frågor om hur laserbehandlingar går till, vem som kan göra dem och vad man ska tänka på.

FRÅGA: Kan man åtgärda alla synfel? Jag har astigmatism, så skulle jag kunna genomföra en behandling?
SVAR: Laserbehandling kan korrigera närsynthet ner till ca -10 dioptrier, översynthet upp till ca +5 dioptrier och astigmatism ner till ca -6. Alllt beror på hornhinnans tjocklek. Skulle hornhinnan vara för tunn kan man genomgå en ICL-operation istället

FRÅGA: Hejsan! Jag är gravid i femte månaden och läste i en tidning att gravida inte får opereras. Min fundering är hur det skulle kunna skada barnet?
SVAR: Under graviditeten är hormonpåslaget så stort att hornhinnans tjocklek påverkas och därmed ger felaktiga värden inför en operation.

FRÅGA: Hur går en ögonoperation till? Gör det ont? Och ser man bra direkt efter?
SVAR: Det finns två typer av laseroperationer: LASIK (Femtosecond LASIK är den metod som är den absolut säkraste metoden) och LASEK. Vid LASIK gör man ett lock i hornhinnan med hjälp av en laserstråle. Därefter korrigeras ditt synfel med laser och hornhinnefliken läggs på plats där den fäster snabbt. FS-LASIK gör det möjligt för fler personer att genomgå en ögonbehandling eftersom även de med tunnare hornhinnor kan behandlas. Metoden är den mest skonsamma för ögat eftersom locket kan göras tunnare och jämnare. Du kan vara tillbaka på jobbet redan dagen efter med bra syn.

Med en LASEK-behandling för man bort hornhinnans yttersta cellager med en svag alkohollösning för att därefter korrigera synfelet med hjälp av laser. Efter en LASEK-behandling kan det ibland göra rejält ont, vilket åtgärdas med bedövningsdroppar och vanliga värktabletter. Efter cirka 5 dagar ser de flesta så pass bra att de kan återgå till vardagen och efter cirka tre månader är synskärpan ofta helt stabil.

FRÅGA: Jag undrar om man blir nedsövd under en ögonoperation? Hur lång tid tar det?
SVAR: Man blir inte nedsövd, dels för att operationen i sig inte gör ont och går väldigt snabbt och dels för att man måste kunna fixera en riktlampa under operationen.

FRÅGA: Finns det inga komplikationer med den här behandlingen? Typ att man kan bli blind eller något liknande?
SVAR:
Komplikationer förekommer naturligtvis, men är sällsynta. Det allvarligaste är infektion som kan ge en ärrbildning på hornhinnan och orsaka en synförsämring i ovanliga fall. Att man helt skulle tappa synen är med dagens säkra teknik i princip uteslutet.

FRÅGA: Hur länge ska man vänta med träning efter en operation? Och finns det något annat man bör undvika?
SVAR: För att minimera infektionsrisken är det viktigt att du under första veckan undviker att få in vatten i ögonen när du badar eller duschar, avstår från träning, bastubad och bassänger samt inte använder någon ögon-makeup.

FRÅGA: Hej Anders! Jag är lite nyfiken på statistiken över hur många som gör operationen varje år, har du något svar på det?

SVAR: I Sverige görs det flera tusen laseroperationer årligen, det är numera en rutinoperation där vi har stor erfarenhet.

Undrar du något om ögonlaserbehandlingar? Ställ din fråga till Anders Granberg i Skönhetsrådet här!

Bildspel: Allt om ögonlaser

Bildspel: Allt om ögonlaser

[email protected]

2009-10-26 08:10:00

Publicerad: 26 oktober 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp