Plastikkirurgen svarar

Charles Randquist är plastikkirurg och driver Victoriakliniken i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Han arbetar främst med bröst-, näs- och ansiktsplastik. Nu svarar han på läsarnas frågor.

FRÅGA: Jag undrar om det är möjligt att göra ett bröstlyft utan operation?
SVAR: Nej det finns idag inga möjligheter att lyft ett bröst utan operation. Vanligtvis innebär ett lyft att man lyfter vårtgården högre upp genom att avlägsna huden runtom vårtgården. För att kunna genomföra detta krävs kirurgi.


FRÅGA: Jag har hittat en plastikkirurg som inte använder narkos under sina operationer, han påstår att det inte är nödvändigt så han använder sig endast av lokalbedövning och lugnande. Han säger att det räcker, att narkos medför risk för blodpropp. Jag har länge velat göra en operation men är rädd för att bli sövd, så undrar ifall detta är möjligt med bara bedövning och lugnande?

SVAR: Det är korrekt att man kan utföra de flesta operationer under olika former av lokalbedövning samt nervblockader. Att påstå att narkos automatiskt medför risk för blodpropp är dock direkt missvisande. Om så var fallet skulle ju inte majoriteten av operationer utföras i narkos. Det finns dock en ökad risk för blodproppar vid viss typ av kirurgi som tar lång tid i kombination med andra faktorer typ vikt, ålder, kön, medicinering.

De vanligaste orsakerna till att man är rädd för att sövas handlar om att man är rädd för att ej ha kontroll över situationen, känna smärta trotts att man är sövd samt att ej vakna efter sövning. Om man väl tagit ett beslut om att här vill jag opereras så får man ha förtroende för doktorN och försöka låta honom ta över precis som när man sätter sig i ett flygplan och låter piloten ta över. Att man idag med den avancerade övervakningen samt narkos som finns inte skulle uppmärksamma om en patient skulle känna smärta eller ej vakna upp är obefintlig. Tycker dock att det är bra att du hittat en kirurg som vill utföra din operation hör dig dock för så att operationen inte medför obehag,

FRÅGA: Jag undrar om du kan rekommendera någon klinik i Malmö? Jag undrar också om det går att genomföra en näsplastikoperation när man är 17 år? Inskickad av: Jenny
SVAR: Hej Jenny, jag kan inte rekommendera någon speciell klinik i Malmö, det finns dock flera som har ett gott rykte. Vad beträffar din fråga om näsoperationen utgör inte din ålder ett hinder. Det finns dock flera saker man bör beakta och den viktigaste torde vara om det finns en indikation samt hur mogen du är i förhållande till dina önskemål.


FRÅGA: Jag funderar på att göra en bröstoperation men oroar mig lite för bröstcancer. För hur känner man eventuella knölar i brösten om implantatet är under muskeln?

SVAR: Hej tack för din fråga, vill börja med att förklara att det finns inga studier som visar att patienter med bröstimplantat ha ökad risk för bröstcancer. Bröstcancer utgår ifrån bröstkörteln detta innebär att om implantatet ligger under muskeln så har man muskelvävnad mellan implantat och körtel vilket innebär att man kan känna knölar utan att störas av implantatet.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert
Charles Randquist om plastikkirurgi. Ställ din fråga till Charles Randquist här!

Bildspel: Plastikkirurgen svarar

Bildspel: Plastikkirurgen svarar

[email protected]

2009-10-27 13:38:00

Publicerad: 27 oktober 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp