“Ingreppet förändrade mitt liv”

Schlageraktuella Anna Book gick ner 43 kilo i vikt efter en magsäcksoperation, så kallad gastric bypass. Hon räds inte olika ingrepp och tidigare har vi sett hur hon opererade om sina bröst och gjorde en fettsugning av armar och rygg i TV4:s “Plastikkirurgerna”. För improveme.se berättar hon om ingreppen, ryktena och kampen för att bli hälsosam.

Varför bestämde du dig för att göra de här operationerna?
– Det är någonting jag funderat på väldigt länge. Det var dags, helt enkelt. Det hade gått så pass lång tid sen jag gjorde min bröstförminskning -21 år -och jag har i 19 år varit missnöjd med de fula ärren som jag fick redan som 18-åring. Jag har till och från varit på olika konsultationer och fått veta att det är inga problem att göra något åt ärren. Det blir naturligtvis nya ärr, men man kan definitivt få mindre och finare ärr.

Jag har tampats med
övervikt i 19 år. Jag har inte alltid varit tjock, som man vill få det till, utan jag blev det när jag hade fått mitt första barn. Jag har känt att det nästan inte varit värt att göra någonting åt bysten och ärren förrän jag har gått ner tillräckligt mycket, vilket jag nu har gjort. Vad det gäller armplastiken har jag redan från början misstänkt att jag skulle få problem med just mina inre överarmar som alltid har varit väldigt kraftiga.

Min plastikkirurg, som utförde min gastric bypass, rekommenderade mig att gå till Akademikliniken. När jag hade ringt dit så ringde de mig från Titan och sa att de höll på att spela in “Plastikkirurgerna“ och då tog vi ett möte och pratade om hur jag skulle känna för att medverka i programmet.

Det var inte ett lätt beslut, men jag föreläser om min gastric bypass och de här följdfrågorna är ju rätt naturliga -“du som har gått ner så otroligt mycket i vikt, har du behövt ta bort någon överskottshud eller är det någonting som du känner dig missnöjd med?“. Jag har alltid sagt som det är när jag har föreläst: “Är det någonting jag behöver göra någonting åt så kommer jag att göra det“. Det är det jag har gjort nu.

Hur blev resultatet, tycker du?
– Det blev väldigt, väldigt lyckat. Jag har tyvärr varit tvungen att ha lite längre tid på mig att läka eftersom jag hamnade i sorg mitt uppe i alltihopa. Min mamma gick bort bara två veckor efter operationen, så det har inte varit helt lätt att återhämta sig. Men det är värt det. Jag slipper alla hemska röda utslag och klådan i armhålan, jag kan ha kläder igen. Jag är jättenöjd.

annabook_mini

Du har ju tränat en hel del också, eller hur?

– Ja, man måste ju träna för att gå ner i vikt. Det går inte att göra så, som mindre allmänbildade personer säger, att man bara lägger in sig och fettsuger sig. Jag har tränat varje dag sen jag opererade mig  2008 och har slitit väldigt, väldigt hårt för att gå ner 48 centimeter runt midjan och 43 kilo. Att min plastikkirurg var tvungen att fettsuga mig lite på ryggen och lite i armhålan i samband med min operation gjorde inte mig smalare på något sätt.

Fettsugning är ingen viktminskningsmetod. Tror man det, då är man dum i huvudet, på ren svenska. Det är en omformnadskirurgi som man använder sig av för att få så fint resultat som möjligt. Jag har ju bildbevis på exakt hur mycket fett och blod de tog bort, och det är faktiskt inte mer än en liter. Jag har fått slita väldigt, väldigt hårt för min viktnedgång och jag sliter fortfarande. Jag tränar på gym minst tre gånger i veckan och går powerwalks i en, en och en halv timme varje dag.

Har viktminskningen och operationerna påverkat ditt självförtroende på något sätt?
– Jag har alltid haft jättebra självförtroende, men min självkänsla har förstärkts ytterligare. Det är ju någonting som har mer med en själv att göra. Jag har aldrig brytt mig om vad någon annan tycker om mina armar eller min rumpa eller min övervikt, utan jag gör saker för mig själv, för att jag ska känna mig komfortabel på alla möjliga sätt och vis.

Hur ser din kost ut idag?
– Jag äter väldigt mycket proteiner och grönsaker och ser till att få i mig de kolhydrater jag behöver varje dag. Jag ligger väl kanske på ett kaloriintag på 1700 kalorier om dagen, skulle jag tippa på. Det är rätt bra för mig just nu. När jag har gått ner de kilona som jag har kvar att gå ner så kommer det kaloriintaget att ökas på lite grann, så att jag inte ska fortsätta att gå ner i vikt. Jag äter frukost, lunch och middag och mina mellanmål. Jag äter åtta-nio gånger per dag istället för två gånger per dag. Jag måste också få äta pizza som alla andra normala människor, men jag bakar den hellre själv än att jag går in på en pizzeria.

Redaktionen
Publicerad: 16 februari 2016
Foto: IBL

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige