Sjuksköterskan svarar

Stina Auer är legitimerad sjuksköterska med specialisering inom avancerade injektionstekniker, hud och estetiska behandlingar. Hon är med i Skönhetsrådet och arbetar på Ellipseklinikken i Stockholm.

FRÅGA: Jag är en tjej på 20 år som undrar hur säkert det är att fylla ut kindbenen? Finns det några risker? Vad använder man och hur hållbart är resultatet?
SVAR: Att fylla ut kindbenen är en mycket smickrande behandling som gör att ansiktets proportioner blir mer fördelaktiga. Det är en mycket enkel och säker behandling som inte tar mer än en halvtimme med förmedicinering och injicering. På kvällen har man ont i området runt kindbenen men det har oftast lagt sig till dagen efter. Man kan även känna sig lite svullen under någon dag. Riskerna som finns är att man kan få en knöl – som alltid går att massera bort om den stör och som vanligt finns det en minimal risk för infektion vid insticksstället som alltid vid alla injektioner. En normalstor kindbensförstoring kostar 10.000kr och håller mellan 7-12 månader sedan får man fylla på med lite mindre volymer om man vill bibehålla resultatet.

FRÅGA: Jag undrar om du vet något lipPlumper som fungerar? Vet du någon som ger bra och synligt resultat?
SVAR: Jag har hört att Lip Fusion ska vara bra men liplumpers är egentligen inte min specialitet. Annars rekommenderar jag Restylane läppfiller för ett mer bestående och naturligt resultat.

FRÅGA: Går det att minska exempelvis knölar eller så med injektioner eller kan områden bara fyllas ut runt knölar och dylikt för att få dem att smälta in? Det är så att jag ogillar min näsa längst ut på tippen. Det är lite av en potatisnäsa och jag vill ju egentligen inte ha en större näsrygg för att den ska gå ihop med potatisen i spetsen. Så vad finns det för möjligheter för mig?
SVAR: Det är nästintill omöjligt att informera vad man kan göra åt din näsa när jag inte har sett hur du ser ut. Men generellt sätt kan man alltid skapa en visuell känsla av att en potatisnäsa blir smalare och mer “tippig“ framme på nästippen med olika fillers. Jag har fått den plattaste näsa att få sig en kvinnlig liten tipp och potatisnäsor till att bli lite mer eleganta i formen genom att bygga en spets på nästippen. Man kan även minimera knölar på näsryggen så jag tror det finns några taktiker att ta till för att hjälpa dig.

FRÅGA: Jag har fyllt vanlig Restylane i kinderna men jag tror att doktorn glömde att kinderna var lite osymmetriska. Den ena kinden har blivit lite “tung“ och ena sidan är större än den andra. Jag har hört att Restylane försvinner fortare i områden med mycket cirkulation – jag jag nu, efter 14 dagar massera området där det är större och hoppas att det bryts ner lite grann?
SVAR: Vanligtvis ska man alltid gå tillbaka till sin behandlare om det är något som känns fel. Men det stämmer som du säger, om du masserar lite grann på kindbenet som är större kommer detta att brytas ner lite fortare.

FRÅGA: Jag funderar på att göra en utfyllnad i ansiktet och då specifikt för att få fram mina kindben. Vad kostar en sådan behandling och kan man beställa tid hos dig?
SVAR: Precis som jag skrev som svar till frågan ovan om ansiktskonturering är kindbenen ett mycket tacksamt område att fylla ut för ett mer fördelaktigt utseende. Att ta fram ett ansiktes konturer gör oftast att dragen förändras och ögonen blir mer synliga, näsan upplevs lite mindre och läpparna kommer fram mer. En normalstor behandling kostar 10.000kr och man får räkna med att ha lite värk över behandlingsområdet under första dygnet. Behandlingen i sig är mycket enkel. Resultatet håller olika länge men när det ska fyllas på igen behöver man inte lika mycket.


FRÅGA: Jag har en hel del rynkor och streck på dekolletaget som jag vill bli av med. Kan Restylane Vital hjälpa mig med detta? Gör det ont? Krävs det flera behandlingar för att få resultat? Vad kostar det?

SVAR: Restylane Vital kan man absolut göra med goda resultat på dekolletaget och vanligtvis gör man tre behandlingar med sex veckors mellanrum. Priset beror lite på hur volymfattigt/rynkigt dekolletaget är men ett paket ligger oftast på 12.000kr för tre behandlingar med 2ml Restylane Vital per behandlingstillfälle. Behandlingen gör inte särskilt ont, man ligger med bedövningskräm 30 minuter. Det finns också ett annat alternativ och det är Fraxellaser som man gör fyra gånger på dekolletaget och där hjälper man kroppen inifrån att skapa ny hud och minimera linjerna för ett mer långvarigt resultat. Paketpriset för Fraxellaser ligger på 24.000kr. Oftast är Restylane Vital nästan det bästa behandlingen om man störs sig på linjerna medan Fraxellaser även minimerar solskador på huden.

FRÅGA: Jag skulle vilja förstora läpparna men det finns så många varianter – Botox, Juvaderm, Restylane? Skillnad, likhet och bieffekter?
SVAR: Först och främst måste man förstå skillnaden mellan Botox, Restylane och Juvaderm då många tenderar att blanda ihop dessa vilt skilda ting något fullständigt. Botox är ett muskelavslappnande protein, du kan inte fylla en läpp med Botox utan injicerar ämnet i muskeln vilket efter några dagar gör så att läppmuskeln slappnar av och läppen lyfts pyttelite som ett resultat av att läppen är avslappnad. Detta gör man endast i överläppen för att få ett litet lyft. Med Restylane och juvaderm skapar man volym och förändring i läppen/läpparna.

Restylane och Juvaderm innehåller en gel som kallas för Hyaluronsyra och denna fyller man läppen med och om man vill – ändrar form och liknande. Ibland behövs båda. Men kan inte få några knölar av Botox då det inte sprutas in som fyllnad. Botox i överläppen kostar 1500kr. Bieffekten av botoxet är att läppen oftast upplevs lite stummare. Vanligtvis syns detta inte men kan kännas när man rör på läppen. Bieffekten för Restylane och Juvaderm kan vara att man får knölar och blir lite blå och svullen första dagarna. Blånaden och svullnaden försvinner av sig självt efter ett par dagar och får man någon knöl kan man massera bort dessa enkelt själv eller gå tillbaka tills in behandlare som hjälper dig.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst ställa din fråga till vår expert Stina Auer.
Ställ din fråga till Stina Auer här!

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

[email protected]

2009-11-06 12:25:00

Publicerad: 6 november 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp