Huddoktorn svarar

Skönhetsrådets populära hudläkare besvarar läsarfrågor om allt som rör huden. Ställ din hudfråga, men läs först "Frågor och svar", kanske har du svaret redan där.

FRÅGA: Jag har ytliga blodkärl på ben. Vad är den bästa behandlingen mot det, laser eller injektionsbehandling? Finns det några bieffekter med injektionsbehandlingar?
SVAR: Lämplig behandling beror på vilken storlek/kaliber kärlen har. Om kärlen är väldigt tunna passar laserbehandling bäst. Om kärlen är lite grövre passar injektionsbehandling bäst. Om det är frågan om riktigt grova kärl så krävs kirurgi. Vid injektionsbehandling finns en viss frisk för lokal pigmentstörning och sårbildning med påföljande ärrbildning.

 
FRÅGA: Har fått ett ärr som ser ut som indisk märke mitt i pannan, mellan ögonbrynen. Det är pga att jag tryckte för hårt ut en liten finne. Har varit och gjort en laserbehandling utan resultat. Hur får jag bort det röda märket? Kan behandling med microdermbrasio hjälpa?

SVAR: Mitt förslag är att du väntar med kraftigare (laser/kirurgi) behandling av ärret tills det mognat ordentligt, vilket kan ta över ett år. Alla ärr är missfärgade i början, men de flesta bleknar av så småningom. I vissa fall väljer man att behandla färska ärr med lokala inflammationsdämpande preparat.

FRÅGA: Jag har problem med mycket hår under armarna, plus att jag alltid blir röd efter rakning eller så uppstår det eksem utav hårborttagningskrämer eller vax. Jag skulle vilja göra en permanent hårborttagning men har extremt ljust hår under armarna. Har hört att man inte kan göra någon laserbehandling då. Kan färga håret inför laserbehandlingen eller vet du någon annan behandling som skulle kunna fungera?
SVAR: Tyvärr hjälper det inte att färga håret innan behandling, då det är själva roten/hårsäcken som måste vara pigmenterad för att laser eller IPL skall ha någon effekt. Gammal hederlig epilering med hjälp av diatermi kanske kan hjälpa dig?


FRÅGA: Jag har haft ett dilemma rätt länge, det är nämligen så att jag tappar hud på mina läppar hela tiden, då menar jag hela tiden. Jag använder läppbalsam ofta, skrubbar läpparna hela tiden, men det slutar inte, det flagnar små hudflikar från underläppen hela tiden, vad skall jag göra?`

SVARA: Eksem eller Irritation i läpparna (cheilit) kan ibland vara mycket besvärligt att bli av med. Det finns många olika möjliga förklaringar till läppbesvär. Hos äldre individer kan en solskada ge upphov till kraftig fjällning på läpparna. I vissa fall kan det vara frågan om allergi mot till exempel någon kosmetisk produkt. Ytterligare en variant är problem med svamp eller bakterier som är med och retar hud och slemhinnor.  Det finns också andra hudsjukdomar som kan ge liknande besvär. Föreslår att du tar kontakt med en hudläkare för att få rätt diagnos och bästa möjliga behandling.


FRÅGA: Kan Macrolane få bort celluliter? Eller finns det någonting annat du kan rekommendera. Har nog testat varenda kräm som säljs, även LPG och andra olika stimulerande behandlingar, men jag får absolut inget resultat. Ska man behöva se ut som en burk keso på underkroppen och bada i vassen resten av livet. Jag är beredd att testa vad som helst!

SVAR: Det finns en uppsjö av  maskiner och behandlingar som sägs kunna behandla celluliter. Med hjälp av till exempel radiovågor, laser, ljudvågor, ultraljud och kyla försöker man påverka den underliggande fettväven där hudindragningen skett. Det finns också ett kirurgiskt behandlingsalternativ (subcision) , där man med hjälp av en liten kniv går in under celluliten och lossar på bindvävsstråk för att försöka lyfta upp svackan. Behandling med så kallade fillers förekommer också. Rapporterna om de olika teknikernas effekt är mycket varierande, och det finns vad jag vet inget riktigt bra behandlingsalternativ mot celluliter. Tyvärr bör du nog inte ha allt för stora förväntningar på de olika behandlingsalternativen. En liten förbättring kan ibland uppnås.

FRÅGA: Jag är 34 år gammal kvinna, fick besvär med svår akne på rygg hals, ansikte och i kanterna till hårbotten i samband med min graviditet. Kunde då inte använda något aknepreparat mer än basiron. Finnarna är stora och ömma och ger upphov till ärr det gör tom ont att sova på rygg. Fick efter förlossningen för 7 v sedan utskrivet epiduo men detta är tämligen verkningslös har inte sett någon direkt förbättring och det är även så stora ytor att smörja.

Känner mig uppgiven och tycker att det är så jobbigt att jag börjar undvika att träffa vänner och gå ut. Har inte haft problem med svår akne tidigare. Vad kan jag göra, finns det någon annan aknebehandling som jag kan få?
SVAR: Ta kontakt med en hudläkare för att få bästa möjliga behandling. Om du får ärr av din acne är det extra viktigt att du inte dröjer för länge med att söka hjälp. Om du ammar så är det fortfarande svårt att ge en effektiv behandling.

Innan du ställer din fråga till Anders ber vi dig läsa tidigare frågor under “Frågor och Svar“ under Skönhetsrådet. Kanske finns det svar på liknande frågor -om inte, kan du ställa din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Huddoktorn svarar

Bildspel: Huddoktorn svarar

[email protected]

2009-11-18 09:00:00

Publicerad: 18 november 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp