Åldras du av håret?

Händerna kan avslöja din ålder. Ditt hår likaså. Det gäller att sköta det på rätt sätt.

Nu har orden antiaging och renewal börjat dyka upp på schampoflaskor och balsam. Fraserna står för precis samma sak som när de är tryckta på hudvårdsprodukter. De får dig att se yngre ut.

Vi lever längre än någonsin och våra kalufser
får stå ut med många års tortyr med plattänger, permanenter och toningar. Det leder lätt till att stråna blir slitna och livlösa.

I trettioårsåldern upplever i stort sett alla att håret tunnas ut, skriver den amerikanska upplagan av tidningen Marie Claire. För 50 procent av alla vuxna kvinnor går det så långt att de får kala fläckar på skalpen så småningom. Drabbas du är produkter med Minoxidil, till exempel Regaine, det snabbaste botemedet. Du ska även undvika allt som kan verka påfrestande för kalufsen, som varma lock- och plattänger, permanenter, hårfärgningar och att alltid ha håret stramt uppsatt. Var noga med att äta bra och få i dig tillräckligt med vitaminer, särskilt B-vitamin. Det är viktigt för håret. Du kan också använda schampo och balsam med protein. Inget får dig att åldras mer än tunt hår -och inget får dig att se yngre ut mer än ett tjockt, välmående svall.

Ett annat knep för att behålla en ungdomlig look är att skaffa rätt frisyr. Men det innebär inte att du ska hoppa på det senaste tonårsmodet. Prata i stället med din frisör om vilken stil som passar just dig, ditt ansikte och din hårtyp. Ett klipp som matchar din personlighet och livsstil är bäst.

Att hålla koll på hårfärgen är också ett måste när man börjar komma upp i åren. Håll utkik efter gråa strån och dölj dem med skonsamma toningar. Det är bättre än blekningar och färger som sliter mer på lockarna. Men se till att nyansen du väljer inte är för platt eller hård. Skaffa dig inte kolsvarta eller jämnt blonda strån, satsa på lite liv och skiftningar i hårtonen. Slingor är super.

Hälsosamt hår associeras med ungdom
-ännu ett mål att jobba för. Försök att inte tvätta barret för ofta, och låt det självtorka. Strunta i hårfönen. Att skydda skalpen från solen är ett annat viktigt steg på vägen, bär en hatt eller scarf på stranden. Applicera ett UV-skydd om du inte kan eller vill täcka över håret på sommaren.

Bildspel: Åldras du av håret?

Bildspel: Åldras du av håret?

[email protected]

2009-11-25 08:14:00

Publicerad: 25 november 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp