Hudterapeuten svarar

Lena Engman är auktoriserad och cidescodiplomerad hudterapeut med hudhygienistcertifikat från Uppsala universitet. Här svarar hon på läsarnas frågor om huden.

FRÅGA: Jag är 15 år och har eksem i knävecken, på insidan av låren, på smalbenen och andra småställen. Mest har jag på handlederna och upp till armvecken och lite över. Alla läkare hittills har sagt att jag ska behandla med mjukgörande salva och mildison, även andra feta krämer. Och visst, jag slarvar lite med behandlingen, men det funkar verkligen inte! Jag blir aldrig av med dem! När jag var utomlands förra sommaren så var det väldigt fuktigt i luften och det kan ha varit det eller saltvattnet som tog bort eksemen där. Men när jag kom hem så “trillade“ solbrännan av där jag fick tillbaka eksemen. Eksemen är torra och röda och jag vet inte om de kliar, i såna fall har jag vant mig för det känns inte. Jag har haft eksem sedan jag var liten, då hade jag böjveckseksem. Vad ska jag göra? /Fia i Luleå

SVAR: Hej Fia. Böjveckseksem, även kallat atopisk eksem, kan ibland fortsätta att ge besvär i vuxen ålder. Atopiskt eksem liknar många andra eksem men kännetecknas av klåda. Har läkaren rekommenderat kortison samt mjukgörare så bör du följa den rekommendationen. Men följ anvisningen om kortison noga då kortison även tunnar ut huden vid långvarig användning. Be din läkare göra en allergiutredning. för att se att du verkligen inte är allergisk mot någonting. Några saker jag kan rekommendera dig är att använda parfymfria tvätt- och sköljmedel samt inte använda kläder av syntetmaterial. Undvika starka duschkrämer. Thalassobad som finns på många spaanläggningar och salonger har visat positiva resultat på eksemhud.

FRÅGA: Vad ska man göra för att bli av med vårtor på händerna? Mvh, Lilly från Kanada

SVAR: Vårtvirus är ett av våra vanligaste virus. Vårtor spontanläker. Men på vuxna sitter de gärna envist kvar, ibland upp till flera år. Så jag rekommenderar dig att gå till apoteket. Där kan du få hjälp att hitta receptfria medel som du kan använda. Förutom vårtmedel samt vårtplåster säljer de nu även en frysspray som ska vara väldigt effektiv mot vårtor. Även en hudläkare kan hjälpa dig med att bränna eller frysa vårtor. Laser har också visat sig fungera bra. Lycka till. Var envis med behandlingen så vinner du snart över vårtorna.

FRÅGA: Hej! Jag är en tjej på 19 år som har väldigt mycket problem med huden, speciellt i ansiktet. Det har varit så så länge jag kan minnas men det har blivit värre de senaste åren. Jag blir lite rödblossig i ansiktet då och då, får eksem på ställen som vid munnen och längs käkarna, jag blir jättetorr vid ögonpartierna och har ganska fet hud vid t-zonerna, dvs mest pannan. Jag har gått till läkare och fått kortisonsalva, vilket hjälpt ett tag, men sedan har allt eksem kommit tillbaka. Jag har även frågat dem på apoteket och dem kunde hjälpa mig och även kontaktat hudläkare, men då får jag en tid flera månader framåt. /Lina i Stockholm

SVAR: Hej Lina . Det låter som om din hud verkligen är i obalans. Här är det viktigt att försöka reda ut varför. Använder du bra hudvårdsprodukter? Många som upplever dessa problem är nämligen tvål- och vatten-användare, eller användare av ansiktskrämer baserade på mineraloljor som inte ger någon effekt på huden annat än att det ofta är tilltäppande. Det kan också vara en anledning till att du får en fetare t-zon.

Jag rekommenderar dig att kontakta en hudvårdssalong och träffa en hudterapeut som kan ge dig råd hur du bäst tar hand om din hud. Där kan du få hjälp med produkter som passar just din hudtyp. Makeup kan också vara en bov till eksem och obalans i huden. Här kan jag rekommendera en mineralmakeup som faktiskt läker huden. Bare minerals eller Jane Iredale är tips på två bra mineralmakeupsmärken. Jag rekommenderar inte att du använder kortison i ansiktet utan att en hudläkare har rekommenderat det. Kortison tunnar ut huden och man tittar även på om kortison kan vara en utlösande effekt på en hudsjukdom som heter rosacea. Skulle din hud inte bli bättre så råder jag dig att invänta tiden till din hudläkare.

FRÅGA: Hej! Jag undrar om du har några tips mot bristningar? /Sandra

SVAR: Hej Sandra. det framgår inte om du vill undvika bristningar eller om du redan har har drabbats av bristningar. Bristningar kan uppstå då huden tvingas utvidga sig kraftigt eller fort. Vid tex graviditet eller snabb viktuppgång. Det kan också vara genetiskt. Det finns inget bevisat som tar bort bristningar helt, men försök att hålla huden i bra skick. Låt den inte torka ut. Smörj gärna in dig ofta. Vitamin E och kakaosmör sägs vara effektiva ingredienser. Har man fått bristningar så liknar den väldigt mycket en ärrläkning. Från att vara rödlila övergår det till att vara mer bruna för att så småningom bli vita och inte alls så synliga. Så håll ut. Lider man ändå av de vita bristningarna så finns det kliniker som kan tatuera in hudfärgade pigment på bristningar för ett kosmetiskt intryck.

FRÅGA: Hej, jag har märkt att jag får mer finnar när jag har foundation ofta. Kan det vara för att det täpper igen porerna? Finns det i så fall någon foundation som inte gör det? Är det bättre med mineralfoundation? /Linnéa i Stockholm

SVAR: Hej Linnea. Ja, tyvärr täpper många av marknadens foundations till porerna. Vi ser många kunder med orenheter och även acne som troligtvis orsakats av tilltäppande krämer och makeup.
Jag kan varmt rekommendera dig att använda en mineralmakeup. Bare minerals samt Jane Iredale är två väldigt bra märken. Dessa foundations ger även ett naturligt solskydd på köpet. Lycka till nu. Du kommer att bli jättenöjd över resultatet.

FRÅGA: Hej, jag undrar om det finns något sätt att ta bort pigmentfläckar? Går det att bleka med någon kräm? /Daniella

SVAR: Det finns flera orsaker till pigmenteringar i huden. Har du kanske varit gravid eller äter du p-piller? För då kan det vara en pigmentering som kan vara hormonellt orsakad. Dessa pigmenteringar kan vara svårt att få bort med krämer. Då kan laser ge goda resultat. Det finns också många produktserier på marknaden som arbetar effektivt på pigmentförändringar. Md formulations har en illuminating serie som har visat goda resultat på pigmentförändringar orsakade av sol. Priori ett annat hudvårdsmärke med idebenone som sägs vara marknadens mest effektiva ingrediens mot pigmenteringar. Akta dig för att handla krämer från utländska nätsajter. Det kan vara produkter som tvärtom bleker din hy så att du får vita permanenta fläckar istället.
Hälsningar Lena

FRÅGA: Hej! Stämmer det att man ska sova på sidenörngott för att inte få rynkor i ansiktet? Hälsningar, Tessan

SVAR: Siden ger inte samma sträva friktion som bomull så visst kan det säkert kännas skönare att sova emot. Men man får fortfarande ett tryck mot huden. Bästa tipset är att sova på rygg om det går. Då slipper man kompressionen i ansiktet som får vila helt utan tryck. Problemet är att man sällan ligger kvar på rygg när man väl sover. På Fabsugar.com hittar du kudden som sägs hjälpa mot rynkor oavsett hur du ligger. Lycka till med skönhetssömnen! Hälsningar Lena

FRÅGA: Hejsan, det är så att jag tycker att jag har ganska djupa linjer på halsen (är 30 år). Kan man motverka det på något sätt? Ska man använda anti-rynkkrämer på hals och dekolletage? /Frida i Gävle

SVAR: Dekolltage och hals är ofta utsatta för mycket sol. Många glömmer också bort att applicera solkräm där och rynkorna är ett faktum Nu är du bara 30, men med åren och mycket sol bryts kollagenet och elastinet i huden ner. Det finns många bra hals- och dekolletagekrämer på marknaden. Är det torrhetslinjer kommer du att se tydliga resultat. Är linjerna djupa så kan Restylane vital (injektioner av hyaluronsyra) hjälpa dig om du lider av dina rynkor .Behandlingresultatet är långvarigt men inte permanent. Hälsningar Lena

Undrar du något om huden? Ställ din fråga till Skönhetsrådets hudexpert Lena Engman här!

Bildspel: Hudterapeuten svarar

Bildspel: Hudterapeuten svarar

[email protected]

2009-11-25 11:38:00

Publicerad: 25 november 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp