Huddoktorn svarar

Skönhetsrådets populära hudläkare besvarar läsarfrågor om allt som rör huden. Ställ din hudfråga, men läs först "Frågor och svar", kanske har du svaret redan där.

FRÅGA: Mitt namn är Nilusha och kommer från Sri Lanka jag är 31 år. Jag är svarthårig sedan födseln och när jag var 25 år började jag att få vita hårstrån och för 1 år sedan började det bli mer och mer. Jag röker inte använder inte alkohol, jag använder bara en naturprodukter från Sri Lanka som heter ”Henna” och blandas med svart te som gör att de då gråa håren bli bruna. Finns det något annat som du kan rekommendera?
SVAR: Tendensen att bli ”naturligt” gråhårig är ärftligt förutbestämd, och går inte att påverka. Om man väljer att färga håret så finns en viss risk att utveckla allergi mot hårfärgningsmedlet. Allergin är relativt ovanlig, men kan vara mycket svår för dem som får det.

FRÅGA: Jag undrar fortfarande vad för hud avkomma jag fick i somras. Huden i handflatorna sprack och sved. Hårbotten fjällade och min mun blev svullen. Det såg ut som en injektion. Ögonlocken svällde och det såg ut som om jag gråtit länge och detta fick jag dölja med makeup. Min huslakare sade att det var orsakat av transpiration. I Italien där jag bor var det en ovanligt het sommar. Allt började inför en stor tenta och jag var ovanligt stressad. Var det en form av psoriasis? Alla symtom ar nu borta sedan i september.
SVAR: Det är tyvärr omöjligt att säga så här i efterhand vad orsaken var till de besvär du beskriver. Delar av de problem du beskriver kan stämma med eksemproblem, men det kan även ha varit andra orsaker, till exempel en allergisk reaktion.

FRÅGA: Jag har ett akneproblem på ryggen, och min fråga är hur förebygger jag detta på bästa sätt?
SVAR: Svårighetsgraden av dina acneproblem avgör hur kraftig behandling som krävs för att komma tillrätta med dina besvär. Besvär på ryggen kräver oftast receptbelagd behandling. Föreslår att du tar kontakt med en hudläkare för att få hjälp


FRÅGA: Vad är mikroströmslyt för ansiktet och vad blir resultatet?
SVAR: Vid mikroströmslyft aktiveras ansiktets muskler med hjälp av en svag ström. Enligt de som utför behandling skall detta stimulera cirkulationen av lymfa och ge en lyftande effekt. Har ingen egen erfarenhet av metoden, men jag är mycket tveksam till att det har någon som helst bestående effekt på vare sig hudens kvalitet eller underliggande strukturer.

Bildspel: Huddoktorn svarar

Bildspel: Huddoktorn svarar

[email protected]

2009-12-07 07:58:00

Publicerad: 7 december 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp