Sjuksköterskan svarar

Stina Auer är legitimerad sjuksköterska med specialisering inom avancerade injektionstekniker, hud och estetiska behandlingar. Hon är med i Skönhetsrådet och arbetar på Ellipseklinikken i Stockholm.

FRÅGA: Jag har en fråga om SUB Q och hur det fungerar vid utfyllnad av kindben?
SVAR: Att fylla ut kindbenen att en mycket populär behandling som ger ett fantastiskt lyft åt utseendet. Ögonen blir oftast mer intensiva, näsan ser mindre ut, munnen blir mer framträdande och ansiktets övriga proportioner kommer fram på ett fördelaktigt sätt. Jag använder nästan alltid SUB Q som är den grövsta formen av hyaluronsyra i Restylanefamiljen.  Konvalescensen är minimal -inga blåmärken ingen svullnad -däremot har man lite ont samma kväll. Hållbarheten varierar men efter 6 mån -1år bör man fylla på. Kostnad  10.000kr. Kontakta kliniken och boka tid går vi igenom vad man kan göra för dig, känns det bra kan vi utföra behandlingen samma dag.

FRÅGA: Jag har problem med grova skåror under mina ögon, dessa gör att jag ser trött och sliten ut och jag vill absolut få dem veck. Vilken behandling ska jag välja?
SVAR: För den typen av problematik tycker jag egentligen bara en behandling som ger synliga och mätbara resultat. Metoden kallas Tear Trough och går ut på att du fyller skårorna med hyalruonsyra, tex Restylane. Mörka ringar som beror på skuggningar, skåror och ihåligheter mjukas upp, suddas ut och försvinner oftast. Biverkningar är lite blåmärken under ett par dagar. Det är en fantastisk behandling som verkligen kan förändra en människas från att verka trött och sliten till att se betydligt piggare, yngre och fräschare ut. Gå till en klinik och en behandlare som du vet är riktigt duktig bara.

 
FRÅGA: Vad kostar en läppförstoring och vad är det för biverkningar?
SVAR: En generell läppförstoring kostar ungefär 3000 kr och man får oftast ett par blåmärken under ett par dagar samt är lite svullen. Jag rekommenderar att man tar någon dag ledigt efteråt tills den första svullnaden lagt sig.

FRÅGA: Varför tycker många människor och kändisar att Botox är så fantastiskt? Har länge velat prova men vågar inte riktigt. Kan du förklara vad fördelarna är?
SVAR: När man uppnått en viss ålder eller vill motverka rynkor och linjer finns det många fördelar med Botox. Botulinumtoxinet som är det verksamma ämnet injiceras i muskeln och paralyserar kontraheringsförmågan under cirka tre månader. Under den tiden är muskeln i vila och en vilande muskel påverkar så också hudstrukturen genom att stretcha ut den.

Resultatet blir att huden strålar och får en lyster som är mycket typisk för en botoxbehandling. Ansiktet ser avslappnat och upplyft ut på ett sätt som många människor älskar och som är nästintill omöjligt att se källan till om man inte har ett väldigt upptränat öga vill säga. Linjer och rynkor suddas ut och lägger man runt ögonen öppnas blicken. Man kan också injicera det i överläppen för att få ett litet läpplyft som är fint och diskret. En behandling kostar mellan 3000 -5500kr beroende på hur många områden som behandlas.

 
FRÅGA: Mina ben är fyllda med små kärl, på flera ställen har jag synliga rödlila nät som stör mig mycket och som gör att jag inte gärna visar mig barbent. Kan man få bort dem? Hur i sådant fall?

SVAR: Att ha kärl på benen som är mer eller mindre synliga, det har alla. Men vissa får kärl som spricker och som i sin tur blir mycket tydliga och trista kärlfläckar, så kallade Telangiektasier som kan befinna sig både på vaderna, knävecken och låren. Dessa är mycket enkla att behandla med en liten sprutbehandling där man injicerar en vätska med en tunn nål som gör så att kärlet drar ihop sig och i sinom tid försvinner.  

1 -3 behandlingar kan behövas första gången och därefter kan det krävas någon behandling per år för att hålla dem borta. Under en vecka efter behandlingen ska man inte utföra någon form av träning och det dröjer ungefär sex veckor innan resultatet syns. Blåmärken förekommer ofta under en tid direkt efter. Denna behandling är exemplarisk att börja med nu inför sommaren. Priset ligger på mellan 1495kr -1795 kr per behandling.

 
FRÅGA: Jag har hört mycket gott om Jan Marinis produkter som kallas medicinsk hudvård – vad är speciellt med dem?
SVAR: När man pratar om Jan Marinis medicinska hudvård innebär detta att man arbetar med vissa ämnen som har en medicinsk påverkan på huden. Dessa ämnen innehåller oftast aktiva substanser som verkar längre ner i hudens celler än vanliga hudvårdskrämer vars främsta uppgift oftast är att tillföra fukt till huden. När man rekommenderar en medicinisk hudvårdsprodukt har man nästan alltid en specifik förbättring man vill uppnå.  Det kan vara en hud med mycket solskador, pigmenteringar, fina linjer, acne eller acneärr, minskad lyster, kärl och grova porer.

Produkterna är framtagna i samarbete med några av världens främsta hudläkare och forskare för att utveckla ett resultatinriktat behandlingskoncept. Vanliga hudvårdsprodukter (det vill säga nästan alla produkter du kan köpa i varuhus, parfymerier och liknande butiker) innehåller bra fuktighetsämnen som smörjer och bibehåller fuktbalansen i huden -men det är sällan du ser en tydligt bevisande skillnad på linjer, porer, acneärr, aktiv acne, rosacea, solskadad hud och pigmenteringar. Det gör man med medicinsk hudvård. Detta är också anledningen till varför produkterna bara säljs på medicinska kliniker där sjuksköterskor och läkare arbetar med speciell utbildning inom huden.

Ämnena är oftast väldigt potenta och man behöver få instruktioner och personliga råd om exakt vilka ämnen man bör ha och exakt hur de ska användas.
När jag själv har patienter som vill veta skillnaden mellan vanliga hudvårdsprodukter och medicinska brukar jag förklara det på ett mycket enkelt sätt -”medicinska produkter använder den som vill få en klar hudförbättring, en välmående hud både på insidan och utsidan och framförallt bli garanterad tydliga och synliga resultat”.
 
 
FRÅGA: Hur ställer du dig i frågan om en patient har ett önskemål om alldeles för stora och opropotioneliga läppar som inte passar till resten av ansiktet?

SVAR: De vanligaste patienterna är kvinnor mellan 30-55 år som vill ha mycket naturliga läppar där det knappt ska synas att man gjort en behandling. Deras önskemål handlar oftast om att definiera läpparna mer och återskapa det utseende de en gång har haft på läpparna eller få fram lite mer plut i dem, stadga.

De patienter som vill ha extremt stora läppar är oftast lite yngre och är inte så sällan lite mer extrema överhuvudtaget beträffande sitt utseende. De gillar att ha lite mer av allt, lösnaglar, extensions, tränar mycket och stora läppar är en del av deras personliga smak. De är ofta mycket måna om sitt utseende.  Men vissa kvinnor passar faktiskt i lite större läppar men det måste helst fungera med det övriga. Har man lite mer former i ett ansikte med definierade ögon tycker jag många gånger att lite större läppar kan vara fint för det kompletterar hennes övriga utseende. Men om det är en tjej med ett smalare ansikte med mindre drag avråder jag henne att göra för stora läppar. Alla har en individuell smak och olika syn på vad som är vackert, det viktigaste är att kunna stå för resultatet.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst ställa din fråga till vår expert Stina Auer.
Ställ din fråga till Stina Auer här!

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

[email protected]

2010-01-20 15:14:00

Publicerad: 20 januari 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp