Kirurgen svarar läsarna

Charles Randquist är plastikkirurg och driver Victoriakliniken i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Han arbetar främst med bröst-, näs- och ansiktsplastik. Nu svarar han på läsarnas frågor.

FRÅGA: Jag undrar vart man kan välja att sätta ärren vid en bröstförstoring? Under bysten samt i armhålorna vet jag redan om, men jag har även hört att man kan gå in genom naveln? Hur går det till i så fall och vad finns det för risker? Finns det något annat sätt att gå till väga? Vilket rekommenderar du mest ifall man helst inte vill ha synliga ärr.
SVAR: Idag finns det i princip fyra olika sätt att stoppa in inplantat. Via armhålan, Areola(vårtgården), submammarfåran (under bröstet) samt TUBA (Trans Umbical Breast Augmentation dvs via navel).
TUBA utförs endast av kirurger som lägger in koksaltimplantat eftersom det är den enda implantat typen som kan föras igenom den tunna kanalen som skapas mellan navel och bröst. Ett koksalt implantat har ett hölje som består av silicon och ett innehåll av koksalt som man fyller i efter att implantatet lagts på platts. Den tekniken har samma risker som de andra vad beträffar blödning, infektion, känselspåverkan fula ärr något du kan läsa på min hemsida.

Dock är det så att tekniker har sina svagheter, TUBA-tekniken innebär att man kan ha svårare att kontrollera fickan för implantatet. Problem som blödning eller infektion kan uppstå och då är det betydligt svårare, om ens möjligt att åtgärda detta utan att lägga ett nytt snitt, vanligtvis då i bröstfåran eftersom det ger bäst tillgänglighet.

Detta med osynliga ärr existerar inte, alla tekniker har sina för och nackdelar. Ett eventuellt synligt ärr (vanligtvis har ärren bleknat efter 2 år så pass att om dom är utförda på ett bra sätt och patienten har rätt läknings förutsättningar, är dom knappt synliga, oavsett ställe) är i min värld det minsta problemet. Man ska vara medveten om att om problem uppstår så finns det säkrare sätt att lösa dem därför är det viktigt att man känner förtroende för vad kirurgen säger, men framförallt vilka komplikationer han eller hon har med sin teknik.

FRÅGA: Jag undrar vad en fettsugning på magen kostar?. Jag fick barn år 2008 men sedan dess har jag svårt att gå ner i vikt. Väger 88 kg och är 161 lång. Inskickad av: Susanne
SVAR: Det går inte att besvara din fråga på ett seriöst sätt utan att ha fått träffa dig. Priserna varierar kraftigt beroende på hur mycket som ska fettsugas och beroende på tid man beräknar att det tar. Priset kan således variera allt ifrån 25 000 – 45 000 kronor.

FRÅGA: Jag är en kvinna på 50 år, 158 cm lång och väger 78 kilo. Störs inte så mycket av min övervikt. Har stor byst och mina kilon är annars ganska jämt fördelade över kroppen. En sak skulle jag dock vilja kunna förändra, mina ridbyxlår. Om man fettsuger dem, vad händer då med huden? Blir den rynkig, hängig? Måste man ta till skalpellen i alla fall?
SVAR: Din fråga är helt lätt att besvara. Generellt kan man säga att ju yngre man är desto bättre hudkvalitet har man. Detta innebär att om man genomgår en fettsugning så drar huden ihop sig bättre om man har yngre hud, denna behöver inte nödvändigtvis korrelera med biologisk ålder, utan faktorer som rökning, sol, genetiska förutsättningar styr detta i stor omfattning. Detta skiljer sig naturligtvis även på olika områden på kroppen.Vanligtvis brukar dock en fettsugning på ytterlåren ej innebära att man behöver använda skalpell, dvs ta bort överflödig hud.


FRÅGA: Jag har kommit över flera sidor och läst att implantat ständigt svettas (från ytan av implantaten oavsett innehåll) att kroppen försöker bryta ner de men kan inte så silikonet stannar kvar i kroppen och sprider sig till olika organ och kan orsaka nervskador i hjärnan, skador på immunförsvar, ge autoimmuna sjukdomar – kroppen kan börja attackera sina egna organ eller vävnad. Och allt oftare börjar kvinnor få mystiska symptom en tid efter att dom gjort ingreppet. Hur vanligt är det och varför talar väldigt få kirurger om dessa risker och istället snarare för dem bakom ljuset? Inskickad av: Linnea

SVAR: Tack för denna viktiga fråga om implantat och säkerhet. Vet inte riktigt vilka sidor du har läst men det stämmer att implantat kan ”svettas” eller ha sk ”gel bleeding” vilket innebär att silikon implantat släpper ifrån sig silikonmolekyler från gelen via skalet. Detta problem existerar dock inte längre med flertalet av de senast utvecklade Silikonimplantaten som funnits på marknaden de senaste 10 åren.

Det viktiga är dock inte om implantat svettas silikonmolekyler eller inte, utan det kraftigt missvisande påståendet som dessa artiklar onekligen givit dig, samt ditt påstående att kirurger medvetet skulle ljuga för sina patienter. Det har utförts studier på tiotusentals patienter över hela världen för att se om det finns något samband mellan silikonimplantat och olika sjukdomar typ cancer, autoimmuna manifestationer eller annat som kan ses ha samband med implantat.

Faktum är att bröstimplantat är bland de mest studerade medicinska produkterna genom historien, den längsta är av McLaughlin (Journal of the National Cancer Institute, 2006): där man studerat 3500 svenska kvinnor med bröstimplantat i upp till 37 år. Slutsatsen av denna studie var att det inte fanns något samband mellan implantat och cancer, tvärtom visade det sig att kvinnor med implantat hade minskad risk för bröstcancer troligtvis beroende på skillnader i livsstil.

Påståendet att en läkare medvetet skulle ljuga för sina patienter
om han visste att det fanns en fara för denna med implantatkirurgi känns väldigt tråkigt att höra då det inte finns någon grund för sådana påståenden. Vidarutvecklingen av implantat samt forskning runt dessa pågår hela tiden, och det är korrekt att man aldrig helt kan utesluta risker dock finns det idag inget vetenskapligt som stödjer dina påståenden.

Att vara saklig och korrekt är och måste vara grunden när man pratar om detta viktiga ämne då det berör miljontals kvinnor som inte bara får implantat för kosmetiska orsaker utan även som en del i behandlingen att rekonstruera efter bröstcancer.

FRÅGA: Jag undrar om det är besvärligt för patienten att operera hängande ögonlock. Hur går det till, och vad kostar det. Inskickad av: Ewa Svensson
SVAR: Vanligtvis uppfattas övre ögonlocksoperation som ett av de lättare ingreppen vad beträffar konvalescens och återhämtning av patienter. Inom 5-7 dagar har man vanligtvis läkt så pass att man kan visa sig. Ingreppet innebär att man vanligtvis tar bort överflödig hud samt fettvävnad och kostnaden ligger runt 15 000 kronor. Detta är en av de vanligaste operationerna.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår plastikkirurg Charles Randquist om kirurgiStäll din fråga till Charles Randquist här!

Bildspel: Kirurgen svarar läsarna

Bildspel: Kirurgen svarar läsarna

[email protected]

2010-02-23 09:04:00

Publicerad: 23 februari 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp