Bli kvitt åderbråcken

Åderbråck är åkommor i blodkärlen som vanligtvis drabbar kvinnor, men ibland även män. Svullnad, tyngdkänsla och krampartad smärta är några av symptomen. Men det finns hjälp att få.

Vad är åderbråck?
Åderbråck kan vara besvärliga och är även kosmetiskt störande för många kvinnor eftersom de inte försvinner av sig själva. De syns mest när man står upp och ser ut som en säckformig, blåaktig sträng. Men väljer man att behandla dem med en lättare operation försvinner åderbråcken för gott. Det mest effektiva och välbeprövade sättet att behandla ytliga kärl på benen är att injicera kärlen med ett medel som får kärlen att skrumpna.

Orsaken till åderbråck är okänd
Anledningen till vidgning av ådrorna är att klaffarna på kärlets insida inte håller tätt så att blodet inte kan transporteras bort som det ska. Vissa kvinnor drabbas av åderbråck vid sin graviditet, för andra är det ärftligt. Dessa kan även uppstå i samband med mycket stående eller sittande arbete under en längre tid.

Operera bort dem
Upp till 80 % av all återtransportering av blod från benet sker via de djupare, inre venerna, så åderbråckskärl bidrar inte till benens blodcirkulation. Operationerna sker vanligen i narkos, men mindre utbredning kan åtgärdas i lokalbedövning. Då förs en plasttråd in i kärlets ena ända, vilken tas ut i den andra ändan. Kärlet dras ut med hjälp av plasttråden. Borttagande av mindre åderbråck sker mellan minimala småsnitt (ca 3–8mm).

Bieffekter
Åderbråck innehåller blod och det är i princip omöjligt att undvika att en viss mängd blod blir kvar i underhudsfettet. Detta syns som vanliga blåmärken och försvinner efter ett tag. Har patienten stora besvär med åderbråck kan man behöva gå ner till huvudstammarna som når nerver, vilket kan bidra till nedsatt känsel.

Efter operationen av åderbråck

De första två dagarna efter en operation är det viktigt att hålla benet högt när du sitter ner. Efter ett par dagars vila kan du röra dig i den mån du kan. Stygnen tas bort efter ungefär en vecka och till dess skall benet vara lindat dygnet runt tills svullnaden lagt sig. Tiden för sjukskrivning varierar mellan en och två veckor efter operation av åderbråck.
Fakta: Art Clinic

Bildspel: Bli kvitt åderbråcken

Bildspel: Bli kvitt åderbråcken

[email protected]

2010-03-18 15:11:00

Publicerad: 18 mars 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp