Bli kvitt hårbekymren

Torrt hår, fett hår och mjäll? Vi listar de tre vanligaste hårproblemen och hur du blir kvitt bekymren.

Torrt eller slitet hår
Orsaken till torrt hår är ofta den motsatta till fett hår -talgkörtlarna producerar för lite fett. Slitande behandlingar som färgningar, slingor och permanent kan nöta ordentligt på håret och torka ut det. Även en solsemester kan skada svallet ordentligt.
Lösningen: Använd ett milt schampo som vårdar torrt hår, och se till att använda balsam efter varje hårtvätt. En djupverkande inpackning ett par gånger per vecka gör också håret gott.

Fett hår
En stripig och platt kalufs ger ett ovårdat och trist intryck. Att talgkörtlarna producerar fett är däremot inget vi kan förhindra, men hos vissa personer producerar talgkörtlarna mer fett än vad håret behöver och överskottet blir till ett besvär.
Lösning: Fettproduktionen kan som sagt inte påverkas, men det finns speciella schampon för fett hår som har en något uttorkande effekt. Torrschampon är en annan lösning. Torrschampo är en produkt som innehåller ingredienser som suger upp fett på hårstråna och får håret att se renare och luftigare ut.

Mjäll
Mjäll kan vara riktigt besvärligt och ibland kan det vara svårt att bli kvitt de vita flagorna. Mjäll är en normal avstötning av hudceller i hårbotten, som för vissa blir för omfattande. Det kan också orsakas av svamp.
Lösning: Mjäll kan inte botas, men besvären kan lindras och förebyggas. Det finns många receptfria mjällschampon man kan testa. Använd parfymfria stylingprodukter och undvik att stressa.

Bildspel: Bli kvitt hårbekymren

Bildspel: Bli kvitt hårbekymren

[email protected]

2010-04-20 13:35:00

Publicerad: 20 april 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp