Hudexperten tipsar

Skönhetsrådets populära hudläkare besvarar läsarfrågor om allt som rör huden. Ställ din hudfråga, men läs först "Frågor och svar", kanske har du svaret redan där.

FRÅGA: Jag är en 16-årig tjej som har blandhy i ansiktet, men utan speciellt mycket finnar. Tyvärr har jag mycket finnar i urringningen och även lite på ryggen. Problemet uppkom för ca 2 år sedan. Detta lider jag mycket av då det aldrig försvinner, det är alltid någon ny finne på väg. Dessa finnar är ofta stora och det tar mycket lång tid att läka. Jag har testat mycket för att få bort dessa, bland annat benzylperoxid, men inget hjälper. Problemet är inte dålig kost. Finns det något som verkligen hjälper mot dessa? Skyndar aloe vera (ren) på läkningen? Bör jag gå till vårdcentralen och fråga om en remiss till en hudläkare? Inskickad av: Therese
SVAR: Jag tycker du bör ta kontakt med vårdcentralen, och om de inte har möjlighet att hjälpa dig så skickar de en remiss till hudläkare.


FRÅGA: Jag är 50 år gammal och kämpat mot finnar sedan 17 års ålder, Problemet nu är att det blir ärr efteråt, likt bruna fläckar. Jag får ångest och blir deppig varje gång finnar blommar. Finns det hjälp vart kan jag vända mig? Inskickad av: Ninel

SVAR: Tyvärr är det ganska många som lider av vuxenacne. Precis som vid acne i tonåren så finns det absolut hjälp att få även i vuxen ålder. Ta kontakt med en hudläkare för att få bästa möjliga hjälp.

FRÅGA: Jag har ett ärr på magen som sitter under revbenet, det är ungefär 13 cm långt och 0.5 cm brett. Jag fick det genom en operation som jag gjorde när jag var nyfödd för 17 år sedan. Det är lite buckligt och gropigt och ljusare än huden runt omkring (jag har använt Contakel som gjorde ärret lite slätare). Jag vet att det inte går att ta bort men jag vill verkligen att det ska bli slätt och smälta in mer med resten av huden så att det inte blir så i ögonfallande. Är det någon laserbehandling man ska satsa på eller är det ett för stort ärr? Sen undrar jag också om det finns några biverkningar efter laserbehandlig? Jag har hört att magen är ett svårt ställe att behandla med laser stämmer det? MVH Moa
SVAR: Ett ärr som du beskriver på magen finns det nog tyvärr inte någon riktigt bra behandling för. En omoperation (ärrplastik) kommer sannolikt inte att ge någon förbättring, då du beskriver det som relativt smalt. Upphöjda delar av ärret kan behandlas med kortisoninjektioner, för att sjunka in till hudens nivå. I vissa fall kan man få en viss förbättring av utseendet med så kallad fraktionerad laser, men man skall  inte förvänta sig några underverk.

FRÅGA: Jag är en 17 -årig tjej som har haft problem med acne i flera år. För tillfället äter jag Roaccutan och har ätit tabletterna sedan i höstas. Jag har problem med vanlig acne men ett större problem är att jag har ärrbildande acne, som läkaren kallade det. Det är så att kinderna kan kännas helt släta och mjuka men när man kollar i spegeln är de rödflammiga och det ser ut som om jag har en del acne. Denna rödhet vill inte riktigt försvinna.
Jag använder vanliga ansiktsprodukter för min hudtyp osv men det verkar inte gå bort.
Finns det någon speciell kräm till denna typ av acne? Eller något som helst som kan lindra eller få bort besvären? Oerhört tacksam för svar! MVH A

SVAR: Roaccutan kommer med största sannolikhet att ta bort dina acneproblem.  De finnar som du haft innan och i början av roaccutanbehandlingen lämnar missfärgningar i huden som kan behöva många månader på sig  innan de bleknar av.  När din hudläkare bedömer att du är färdigbehandlad så kan du alltså fortfarande ha kvar missfärgningar i huden, men de bleknar alltså av så småningom. Håll ut!

FRÅGA: Kan du rekommendera något så man kan få bort pigmentfläckar som sitter på kroppen, exempel: bröstkorgen, ryggen osv. Finns det någon kräm eller vad ska man göra?
Inskickad av: Amalia

SVAR: Om man kan  behandla fläckarna eller ej beror på vilken typ av pigmentfläckar du har. Vanliga leverfläckar måste opereras bort. Vissa pigmentförändringar kan blekas med olika tekniker, men på de kroppsområden som du beskriver så kan det vara väldigt svårt att få bort dem.  Ta kontakt med en hudläkare för att få en diagnos och en bedömning om, och i så fall vad som kan göras.

Innan du ställer din fråga till Anders ber vi dig läsa tidigare frågor under “Frågor och Svar“ under Skönhetsrådet. Kanske finns det svar på liknande frågor, om inte -kan du ställa din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Hudexperten tipsar

Bildspel: Hudexperten tipsar

[email protected]

2010-05-03 08:42:00

Publicerad: 3 maj 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp