Rätt mat ger fint hår

Ett exklusivt schampo och balsam räcker inte hela vägen. För att få ett välmående och friskt hår måste du även välja vad du stoppar i munnen.

Lax
Lax innehåller massvis med omega-3, protein och B-12 vilket gör håret glansigt.

Mangold och broccoli
Att lägga till mangold och broccoli på tallriken är ett utmärkt val för att få i sig vitamin A och C. Detta är vitaminer som kroppen behöver för att producera sebum, hudens egna olja hjälper hårt att behålla fukt. Kroppens naturliga balsam med andra ord.

Baljväxter (Bönor, ärtor och linser)
Kidneybönor och alla sorts linser är bra för hårets tillväxt. Dessa bönor innehåller även järn, zink och biotin. Brist av biotin kan leda till skört hår eller i värsta fall håravfall. Rekommenderat intag är minst 3 (gärna fler) deciliter per vecka.

Paranötter och valnötter
Oskalade paranötter (brazil nuts) är bäst proteinmässigt och näringsmässigt. Paranötter innehåller viktiga mineraler för din hälsa och hårbotten. Valnötter innehåller ovanligt mycket omega-3 som hjälper till att hålla håret friskt.

Morötter
Ett utmärkt val av vitamin A som gör att din hårbotten håller sig glänsande utan att se fett ut.

Ägg
Det spelar ingen roll hur du tillagar det. Bättre proteinintag finns inte. Ägg är rikt på biotin och vitamin B-12 som är de viktigaste näringsämnena för ett vackert yttre.

Bildspel: Rätt mat ger fint hår

Bildspel: Rätt mat ger fint hår

[email protected]

2010-05-04 07:40:00

Publicerad: 4 maj 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp