Lena svarar om huden

Lena Engman är auktoriserad och Cidesco-diplomerad hudterapeut med hudhygienistcertifikat från Uppsala universitet. Här svarar hon på läsarnas frågor om huden.

FRÅGA: Jag heter Annette och är en glad och sprallig tjej på nyss fyllda 56 år. Åldern börjar ta ut sin rätt, lite rynkor här och var, men inget att bry sig om. Däremot märker jag att min hud börjat bli så ovanligt torr på sistone, torrare än vanligt. Jag har provat det mesta på marknaden men inte lyckats hitta något som jag tycker hjälper mig. Min fråga är….har du något tips till mig ang. min torrhet. Jag är mycket noggrann med min hud både med rengöring och krämer både dag och natt. /Annette i Malmö

SVAR: Hej glada Anette. Det är väldigt vanligt att man tiden blir torrare i huden.
Jag rekommenderar dig att använda en mild peeling ca två gånger i veckan. Då avlägsnar du gamla döda hudceller och dina hudvårdprodukter kan arbeta effektivare. Det låter som om du skulle behöva en mer näringsrik kräm för torr hud. Besök gärna en hudterapeut som hjälper dig att hitta rätt i krämdjungeln Och jag rekommenderar dig att använda ett salongsmärke där mineraloljor ej används. Till exempel Dermalogica eller Decleor.
Soliga hälsningar Lena

FRÅGA: Om man har tendens till akne och har haft akne, samt har blandhud”, vilka produkter bör man använda, samt vad bör man undvika att äta? /Madeleine i Heby

SVAR: Hej Madeleine. Äter du en bra varierad kost och dricker tillräckligt så tycker jag inte att du ska undvika något. Ta hjälp av en hudterapeut som hjälper dig med en bra hemvårdsrutin med bra talgreducerande/renande produkter. Och behandla enstaka finnar lokalt så att du inte torkar ut hela ansiktet. Det finns många bra salongsmärken för blandhud.
Lycka till/Lena

FRÅGA: Hej! Jag går mitt tredje år på gymnasiet och ska snart ta studenten. Att ta studenten betyder studentresa till Turkiet och bal i juni. På balen vill man ju se så bra ut som möjligt, och jag tänkte därför passa på att jobba på min bränna under studentresan. På balen ska jag ha en håruppsättning med allt hår uppe i en slags knut, dessutom har jag låg rygg på klänningen.
 
Min mardröm är att jag skulle flagna på ryggen efter allt solande! Jag vill ju heller inte vara rödbränd, utan ha en mer gyllenbrun färg. Min fråga är därför: Hur ska jag gå till väga för att få en så fin, jämn bränna som möjligt, utan att flagna? Jag har ljusbrunt hår och mörkbruna ögon, har alltid haft lätt för att bli brun. Däremot har det varit extremt lite sol de senaste åren så jag har inte utsatt min hy för så mycket sol det senaste så jag kan tänka mig att den är lite känslig nu.
/Alexandra i Säffle

SVAR: Hej Alexandra. Det låter som om du har en kul och härlig tid att vänta framöver. Börja redan nu att förbereda huden för solen. Peela gärna kroppen en till två dagar i veckan och håll den i en bra fuktbalans med en härlig bodylotion. Sen är det viktigt att du använder ett solskydd som skyddar dig i den starka solen. Sola sedan med måtta. Det är viktigt att du inte bränner dig.

Decleor har precis kommit ut med en helt ny solserie med produkter som förbereder dig för den starka solen. Bland annat en aromessence olja/tan activator som du kan börja använda redan nu under din dagkräm samt under din bodylotion. Och Alexandra skulle solen lysa med sin frånvaro så finns det
alltid solduschen att ta till. Ha en fantastisk bal. Hälsningar Lena

FRÅGA: Hallo Lena. Min hy blir jättefet snabbt. Efter bara någon timme med smink på är huden kletig. Även när jag inte har mitt smink på blir min hy jättefet och oljig Jag får hela tiden ta på mig nytt smink för att inte se blank ut. Vad ska jag göra? /Karin i Kristianstad

SVAR: Hej Karin. Först undrar jag lite över vad du har för hudvårdsrutin. Kan det vara så att du använder produkter som inte låter huden andas, eller är för näringsrika/feta? Besök en hudterapeut som hjälper dig att hitta produkter som arbetar talgreducerande.

Räddaren i handväskan kan vara något som kallas för”blotting papers” De är som små papper som läskar av huden när den blir blank. Det finns även make up som mattar ner huden, till exempel Mineral
veil från Bare Minerals. Lycka till/Lena

FRÅGA: Hej! Jag har den reumatiska sjukdomen DLE, vilket innebär ärr i ansiktet. Får praktiskt taget ingen hjälp av läkarna. Enligt dem kan jag välja mellan att ha kvar ärren eller äta kortisontabletter och gå upp i vikt. Tabletterna är dessutom inte helt säkra på att ärren försvinner. Min fråga är alltså om du vet hur man kan gå till väga för att få dessa mindre synliga, eller helst helt borta?
/Lotta i Luleå

SVAR: Hej Lotta. Jag förstår att du tycker att det är jobbigt. Kortison tunnar dessutom ut huden. Men försök till att börja med att hålla huden i en bra balans med en bra hudvårdsrutin. Det kan hjälpa på de torra fläckarna som sjukdomen ofta medför. Sen vet jag att sol kan förvärra. Kontakta en hudterapeut som kan göra en hudanalys och hjälpa dig med bra produkter.

Nu ser jag tyvärr inte hur dina ärr ser ut, men vad det gäller djupare ärr så kan fillers tex perlane vara ett alternativ. Det resultatet är inte bestående men varar i flera månader. För ytterligare och djupare behandlingar bör en hudläkare konsulteras innan. Hälsningar Lena

Undrar du
något om huden? Ställ din fråga till Skönhetsrådets hudterapeut Lena
Engman här!

Bildspel: Lena svarar om huden

Bildspel: Lena svarar om huden

[email protected]

2010-05-17 13:05:00

Publicerad: 17 maj 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp