Piller ger kronisk värk

Ihållande huvudvärk får många att ta receptfria värktabletter. Men ett överdrivet användande kan istället leda till kronisk huvudvärk.

Äter du mycket receptfria läkemedel mot huvudvärk kan värken bli kronisk istället för att försvinna, enligt en ny undersökning från Göteborgs universitet i samarbete med Sifo.

Så många som 150 000 svenskar lider idag av denna typ av kroniska huvudvärk, enligt Dagens Nyheter.
-Vi brukar kalla det för en paradox. Vi vet inte med säkerhet vad det beror på, men medicinerar man oftare än tio dagar per månad under minst tre månaders tid löper man stor risk att drabbas, säger apotekaren Pernilla Jonsson, doktorand vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Undersökningen inkluderar 45 000 slumpvis utvalda personer som fått svara på frågor om huvudvärk och användning av läkemedel. Den vanligaste värktabletten som deltagarna använde var Alvedon. Detta har utvecklats till ett folkhälsoproblem som kan få grava ekonomiska följder, eftersom det leder till sjukskrivningar, enligt forskarna.

Har man drabbats
av kronisk huvudvärk är lösningen att avgifta sig genom att trappa ner på värktabletterna tills man kan sluta helt. Värken ökar då under en period och man kan må illa, men så småningom ska det gå över.

Bildspel: Piller ger kronisk värk

Bildspel: Piller ger kronisk värk

[email protected]

2010-05-19 12:32:00

Publicerad: 19 maj 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp