Mats om psoriasis

Mats Ingers är expert på hårtransplantationer och är medicinskt ansvarig på New Hair Clinic i Lund som gör sedan starten 1991 har utfört 6000 operationer. Han är även med i improveme.se:s Skönhetsråd där han svarar på läsarnas frågor.

FRÅGA:  Jag tror att jag har fått psoriasis. Men måste vänta ett halvt år i kö för att få tid hos en huddoktor. Har du några tips på krämer, schampo etc? De på apoteket fungerar inte.
Och kan man tappar hår av att ha det i hårbotten? Inskickad av: Per

SVAR: Det är inte så lätt att skilja på exempelvis hårbottenbesvär orsakade av ilsket mjällekzem och förändringar orsakade av psoriasis. Därför tycker jag det är rätt att du försöker komma till en hudläkare för säker diagnos. Även om behandlingen av de två tillstånden har vissa likheter (lokalbehandling med cortisonpreparat ingår oftast i båda fall) räcker inte de receptfria läkemedlen för att behandla hårbottenpsoriasis. Oftast har man, eller har man haft rodnad, lite förtjockad hud över armbågar och kanske knän, om det rör sig om psoriasis. Läkaren brukar också studera naglarna, om man tror att det kan röra sig om psoriasis. Ofta finns även andra fall bland närmare släktingar.

Vid seborré är det vanligt att man haft irritation i hörselgångar, kanske kliande ögonbryn och bröstbehåring. Och så förstås mjäll. Du kan gå in på Wikipedia, och läsa mer om de båda tillstånden.
Psoriasis i hårbotten kan orsaka tillfälliga eller permanenta hårförluster där man har sina plack (beläggningar). Det går ofta att behandla hårbottnen till symptomfrihet, men besvären kan återkomma.

Ibland kan man hitta effektiv behandling av hårbottenproblem utanför skolmedicinen.

I Köpenhamn finns ett ”behandlingscenter”, som drivs av Lars Skjöth. Han har dietistutbildning, men kan väl närmast beskrivas som ”tricholog”. Han hade själv svåra besvär av psoriasis i hårbottnen, när han kom i kontakt med en dansk läkare, som sedan årtionden drivit en klinik där man utnyttjade naturprodukter. Behandlingen lyckades där skolmedicinen hade misslyckats, och så småningom kom Lars att överta verksamheten.
 
Hans center heter Haarklinikken, om du vill testa kan du googla Lars Skjöth och denna klinik (man får väl kalla den så, eftersom han även har fast samarbete med läkare). Gången brukar vara att man först kommer på en kostnadsfri utvärdering. Om Lars anser att han kan hjälpa dig får du sedan en behandlingstid. Årskostnaden kan dock komma att bli relativt hög, eftersom behandlingen bygger på användande av nattlotion och specialkomponerade schampon.

Få svar på dina frågor!
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Mats Ingers, hårspecialist på New Hair Clinic:
Ställ din fråga till Mats Ingers här!

Bildspel: Mats om psoriasis

Bildspel: Mats om psoriasis

[email protected]

2010-05-20 09:11:00

Publicerad: 20 maj 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp