Så slipper du dina ärr

Att dras med acneärr är det många som gärna vill slippa. Vi har frågat Anders Landgren, läkare och hudspecialist, vad man kan göra åt missprydande ärr.

Det kommer många frågor till improveme.se som rör just acneärr. Vi bad Skönhetsrådets Anders Landgren gå igenom de olika metoderna som finns för att minska ärren i ansiktet.
-Ett ärr kan aldrig tas bort helt, men kosmetiken kan i de allra flesta fall förbättras, säger läkaren och hudspecialisten Anders Landgren.

-Det finns flera olika behandlingsalternativ som passar på olika typer av är, förklarar han, och berättar om de olika typerna av behandlingar.

Subcision
-Subcision är en kirurgisk teknik där man ”lyfter upp” nedsjukna, skålformade ärr. Detta görs med en speciell liten skalpell.

Punsch-excision
-En kirurgisk teknik där man skär bort insjukna ärr och därefter syr ihop defekten med en ytterst tunn tråd. Denna teknik passar på så kallade stansade ärr och nålsticksärr, vilket är ärr med skarpa kanter.

Kemisk peeling
-Medeldjup till djup kemisk peeling som görs med Triklorättiksyra (TCA). Detta hjälper till att jämna ut ojämnheter i ärrig hud. Ytliga peelingvarianter (som görs med AHA- och fruktsyror) har ingen effekt på acne. Man kan även göra en TCA-cross, vilket är en variant av en kemsik peeling, där man punktvis behandlar acneärren.

Dermabrasio
-Huden slipas med diamattrissa. Detta jämnar ut ojämnheter på samma sätt som en kemisk peeling.

Fractional laser
-En ny laserteknik där man behandlar delar av huden med ett stort antal tunna laserstrålar per kvadratcentimeter. Detta kan hjälpa till att göra acneärren mindre synliga.

Fillers
–Med hjälp av fillers, som till exempel Restylane och Teosyal, kan man lyfta upp insjukna ärr. Detta ger dock ingen permanent effekt.

-Idealet är ofta att inleda med de kirurgiska behandlingarna och efter någon månad genomföra en av de ”slipande” behandlingarna.

Bildspel: Så slipper du dina ärr

Bildspel: Så slipper du dina ärr

[email protected]

2010-06-07 13:29:00

Publicerad: 7 juni 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp