Akutpiller mot missfall

Dagen efter-piller, eller akut-p-piller som de också kallas, förnkippas främst med att motverka graviditet. Men nu har läkarna upptäckt att det kan hjälpa kvinnor att slippa missfall.

Amerikanska forskare har nu upptäckt att dagen efter-piller har en oväntat bieffekt. Pillren kan hjälpa mot myom, en typ av godartad tumör i livmodern, något som drabbar nästan var fjärde kvinna.
 
Tumören består av utväxter av muskelvävnad i livmodern och gör ofta att en gravid kvinna drabbas av missfall. Men med hjälp av dagen efter-piller kan man enligt forskarna få tumören att minska.
 
Ulipristalacetat, det aktiva ämnet i pillret, hämmar kroppens upptag av gulkroppshormon, som får tumören att växa. Även om tumören växer tillbaka igen när man inte längre tar läkemedlet innebär detta att kvinnor med myom kan förbereda kroppen på en graviditet genom att äta dagen efter-piller. På så sätt ökar de sina chanser till en fullgången graviditet.

Detta skulle också innebära att kvinnorna slipper riskfyllda operationer och läkemedel som ökar risken för benskörhet, skriver Dagens Nyheter.

Bildspel: Akutpiller mot missfall

Bildspel: Akutpiller mot missfall

[email protected]

2010-07-01 11:19:00

Publicerad: 1 juli 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp