Spikmatta bra mot värk

Att ligga på en spikmatta kan lindra värk, enligt en färsk svensk studie.

Spikmattan blev oerhört hypad förra året, kröntes till årets julklapp ochp lötsligt ville alla ha en prickig rygg. Mattan påstods kunna göra allt från att lindra depressioner och ångest till att bota kronisk värk, stressbesvär och sömnlöshet.
 
Men nu kommer den första vetenskapliga undersökningen kring spikmattorna. Forskare från Karlstads universitet har granskat mattans olika påstådda effekter. De har då kommit fram till att spikmattan faktiskt kan dämpa de värsta smärttopparna, skriver Expressen.
 
Däremot har de inte kunnat finna belägg för att akupressurmattan skulle ha några andra effekter. Att det skulle bota stress, ångest och sömnsvårigheter stämmer alltså inte, enligt studien.
 
Effekten med smärtlindring tror forskarna beror på att känslan av att ligga med plastpiggarna så att säga distraherar kroppen.
-Vår hypotes är att med ett konkurrerande stimuli i det område man har ont i släcker det faktiskt ut smärtan. Extrasmärtan man får filtrerar bort ursprungssmärtan, säger studiens ledare Anette Kjellgren, docent i psykologi, till TT.

Bildspel: Spikmatta bra mot värk

Bildspel: Spikmatta bra mot värk

[email protected]

2010-09-08 08:45:00

Publicerad: 8 september 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp