Därför får du mjäll

Mjäll kan se ut som och kännas som små "kakor" av hud i hårbotten. Men vad är det för något? Vi reder ut begreppen.

Det kliar och många klöser bort hud så de får sår. Mjäll förväxlas ofta med torr hud. Men i motsättning till torr hud, faller inte mjället av sig själv. Mjäll är så vanligt att det nästan kan räknas som normalt!

Mjäll uppkommer vanligtvis i tonåren, men är sällsynt när du närmar dig 50-årsåldern. Mjäll är ett kroniskt tillstånd hos de som har det och kan variera i styrka. Den kan ses speciellt hos de som har många och stora talgkörtlar. Ökad talgproduktion kan leda till att svamp eller bakterier, som vanligtvis lever på huden, formerar sig så att den kan ge klåda och mjäll. Svampen eller bakterierna är inte smittsamma.

Hormoner spelar roll och det förklarar varför vi får mest mjäll under puberteten. Men troligtvis är mjäll ett samspel av flera faktorer. Alla vuxna över 15 år har svamp i huden över hela kroppen. Denna svamp, med det eleganta namnet Pityrosporum ovale, utvecklas till mjäll hos några.

Mjäll beror inte på svampen i sig men huden reagerar på svampen.
Den svampen kan också orsaka eksem i området vid näsan, i ögonbrynen och vid ögonfransarna. Det kallas seboreisk eksem eller seborré. Mjäll i hårbotten kan ibland bero på hudsjukdomen psoriasis.

Bildspel: Därför får du mjäll

Bildspel: Därför får du mjäll

[email protected]

2010-10-11 12:48:00

Publicerad: 11 oktober 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp