Anders svarar läsarna

Skönhetsrådets populära hudläkare besvarar läsarfrågor om allt som rör huden. Ställ din hudfråga, men läs först "Frågor och svar", kanske har du svaret redan där.

FRÅGA: Hej, jag funderar på att göra hårborttagning med laser, men undrar om det är farligt för huden på något sätt eller om det finns några biverkningar med att göra det?
SVAR: Hårborttagning med laser eller IPL innebär vissa risker som man bör känna till. Det finns alltid en risk att man kan ”bränna” huden där man behandlar, vilket kan medföra ärrbildningar eller pigmentstörningar som kan vara mycket svåra att ta bort. Risken att bränna sig vid en behandling är större om man är solbränd eller har en mörkare hudtyp. Det är viktigt att den som behandlar har god kunskap om huden och dess fysiologi.

FRÅGA: Jag funderar på att göra LPG-behandlingar mot mina celluliter. Finns det någon risk att man blir sämre av LPG? Alltså att celluliterna förvärras i stället för att de minskar. Inskickad av: Johanna
SVAR: Jag känner inte till någon risk för försämring av celluliterna efter LPG-behandling. Du bör nog inte skruva upp förväntningarna för högt på att dina celluliter minskar. Jag känner inte till någon behandling som har riktigt bra effekt mot celluliter.

FRÅGA: Min hud runt ögonen har blivit ljusare än resten av huden i ansiktet. Eftersom jag är ganska mörkhyad så ser jag ut som en panda. Jag har försökt att smörja mig i ansiktet med SPF 100 förutom runt ögonen och sola solarium så. Det blir lite bättre men även om jag använder så hög solskydd så blir ändå skillnaden stor.

Jag undrar om det finns något preparat som gör att man kan trigga eller göra att huden bildar mer melanocyter så att huden runt ögonen kan behandlas och bli mörkare (som i resten av ansiktet). Kan man göra en melanocyt transplantation i ansiktet? PS: Jag undrar också om du har mottagning i Stockholm. Inskickad av: Lena
SVAR: Hej Lena Av din beskrivning så kan man misstänka att du lider av hudsjukdomen vitiligo. För att vara helt säker på diagnosen måste man se hudförändringarna i verkligheten. Det finns inget bot mot själva sjukdomen. Krämbehandling kan i ibland bromsa förloppet och eventuellt ge en förbättring. I vissa fall genomför man en pigmentcellstransplantation ( melanocytcellstransplantation ), då man flyttar sina egna pigmentceller från ett donationsområde (oftast skinkan) till det angripna området. Dessa operationer kan även genomföras i ansiktet. Några dagar i månaden har jag mottagning på Eriksbergskliniken vid Karlaplan i Stockholm.

FRÅGA: Jag är en 18-årig tjej som är riktigt less på min hy. Jag har tunn hud och är nästan konstant röd på framför allt kinder/näsa/haka. Jag går aldrig ut nu för tiden utan foundation, jag skäms allt för mycket. Det är jobbigt på sommaren när man helst skulle vilja vara utan smink. Finns det någon lösning på detta? Jag vet inte riktigt vad jag har för hudtyp, mina kinder är ofta torra, medan näsan/hakan/pannan är lite blanka. Jag använder produkter för känslig hy.

Jag misstänker att min röda hy är ärftlig, eftersom min mamma ofta klagar på sin röda hy. Hon fick dock detta på äldre dagar. Finns det speciella produkter/ behandlingar som hjälper mot detta? Jag har läst mycket om Rosacea men tycker inte att symptomen stämmer? Jag har inga varblåsor utan väldigt fin hy utan finnar. Däremot kan jag ofta känna mig varm i ansiktet. Jag har inga synliga blodådror. Jag skulle kunna skriva mycket mer, men jag har nog skrivit tillräckligt långt nu. Mycket tacksam för svar! Inskickad av: LL

SVAR: Hej LL. Problem med hudrodnader i ansiktet kan vara väldigt besvärligt för den som lider av det. Ofta har dessa personer en variant av rosacea, då andra rosaceatecken (plitor, varblåsor etc) inte behöver finnas. Olika former av eksem kan också ge snarlika besvär. Då hudrodnaden kommer i kortare attacker brukar man prata om ”flushing”. I mycket ovanliga fall kan dessa attacker vara orsakade av bakomliggande inre sjukdomar. För att få rätt diagnos och rätt behandling bör du ta kontakt med en hudläkare. I många fall kan det vara mycket svårt att helt komma till rätta med problemen.

FRÅGA: Min dotter i Eskilstuna har neurodermit-fläckar på ett par ställen på benet. Det kan lugna sig lite med cortison/sol men kommer snart tillbaka, kliar enormt och gör henne väldigt obehaglig till mods och ledsen. Vad skulle hända om man gjorde en ytlig bortoperation av dermitfläckarna? Inskickad av: Madeleine
SVAR: Hej Madeleine! Neurodermitproblem är att likna med en sorts eksem. Operation är inget alternativ, då problemen med största sannolikhet skulle komma tillbaka även efter en operation. Föreslår att ni tar kontakt med hudmottagningen i Eskilstuna för hjälp. Med förebyggande åtgärder och rätt lokalbehandling så brukar man kunna komma till rätta med problemen.

FRÅGA: Jag är en tjej på 15 år och jag har problem med min hy, eller jag har problem med min panna framför allt. Det är mycket irriterande med kvisslor och finnar. Jag har alltid drömt om en sån där vacker panna som alla har som är slät och fin. Jag tvättar ansiktet noga på kvällen och har en bra fuktkräm och använder bisoron acne kräm under natten, men det blir inte bättre. Vad ska jag göra? Finns det några effektiva hemmabehandlingar? En fråga till – kan man tvätta huden för mkt ? Inskickad av: Mathilda
SVAR: Hej Mathilda. Föreslår att du tar kontakt med en hudläkare för att få bästa möjliga acnebehandling. Troligen behöver du något av de receptbelagda acnepreparaten som finns. Om man tvättar huden för mycket så blir den för torr, vilket kan ge eksemproblem.

FRÅGA: Jag har en stor solfläck mitt i pannan. Den dök upp för några år sedan och är ojämn i formen. Påminner om en brun ”månkrater”. När jag får sol på mig så blir den mycket värre och när jag är blek så syns den inte lika väl. Jag använder solskyddsfaktor konstant och solar aldrig medvetet, men jag jobbar utomhus och det kan bli svårt att undvika sol. Jag avskyr denna fläck som dessutom syns ännu bättre när jag bär smink. Hur skall jag bli av med den på bästa sätt? Finns det någon kräm eller måste jag använda laser eller syra? Inskickad av: Sofia
SVAR: Hej Sofia! Omöjligt att säga vilken typ av hudförändring du har, och vilken behandling som passar bäst utan att ha sett den i verkligheten. Oftast är det fråga om ofarliga pigmentstörningar som kan behandlas med till exempel etsning eller blekande preparat. Föreslår att du tar kontakt med en hudläkare för bästa möjliga bedömning och hjälp.

FRÅGA: Jag har ett problem. Jag har finnar i ansiktet mest i pannan och jag har prövat det mesta men inget hjälper. Nu har jag hört att zink är bra om finnar och acne och då kommer min fråga är det bra mot finnar? Jag har också läst att man ska ta 30 mg för att det ska hjälpa mot just hudproblem som finnar och acne. Det skulle vara jättesnällt om du kunde hjälpa mig så att jag slipper dessa hud problem.
Inskickad av: victoria
SVAR:
Hej Viktoria. Jag känner inte till några vetenskapliga studier som visat att zink skulle kunna hjälpa mot acne. Föreslår att du tar kontakt med en hudläkare för att få bästa möjliga hjälp mot dina acneproblem.

Innan du ställer din fråga till Anders ber vi dig läsa tidigare frågor under “Frågor och Svar“ under Skönhetsrådet. Finns din fråga inte med, kan du ställa din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Anders svarar läsarna

Bildspel: Anders svarar läsarna

[email protected]

2010-12-15 11:56:00

Publicerad: 15 december 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp