Allt fler blir beroende

Socker har blivit en allt större hälsofara visar en ny undersökning.

En ny undersökning som hälsokedjan Life har tagit fram visar att mer än hälften av Sveriges kvinnor någon gång upplevt att de varit beroende av någonting. Exempelvis svarade 38 procent godis och hela 41 procent kaffe. Svenskarna äter mest godis per person i hela världen och det blir en allt större hälsofara. Totalt var 21 procent av kvinnorna i undersökningen beroende av socker.

Socker ger samma positiva verkan
på hjärnans belöningssystem som exempelvis koffein, alkohol och nikotin. Därför är det lätt att utveckla ett beroende som orsakar kraftiga begär efter onyttig och fel sorts mat.
-Problemet med sockerberoende är att socker finns i så många vanliga livsmedel, att det näst intill är omöjligt att undvika det. Man behöver alltså inte vara en godisråtta för att falla in i ett beroende. Socker finns överallt, i bröd, juice, yoghurt, soppor, salladsdressingar med mera, säger Gunnel Åkerman, Sverigechef på Life.

För att bekämpa ett sockerberoende
är en förändring av sina kostvanor ett måste. Krom är en mineral som aktiverar insulinet i blodet och som dämpar sötsuget en aning, därför är det bra att komplettera krom till måltiderna.

Bildspel: Allt fler blir beroende

Bildspel: Allt fler blir beroende

[email protected]

2010-12-21 14:15:00

Publicerad: 21 december 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp