Välj rätt sovställning

Hur ligger du helst när du ska sova? På rygg, på mage eller på sidan? Det kan ha betydelse för din hälsa och ditt utseende.

Skönhetssömn hamnar inte bara om att få tillräckligt många timmar per natt. Det handlar också om att sova i rätt ställning.

På rygg
Att sova på rygg är egentligen bäst, då det förebygger nack- och ryggsmärtor, minskar risken för halsbränna och inte ger dig rynkor eller slappa bröst i förtid. Däremot är det inte så bra om du brukar snarka.

På sidan
Den näst bästa sovställningen är att ligga på sidan. Det motverkar snarkningar och är inte minst en bra ställning om du är gravid. Men att sova på sidan kan också göra att du får linjer i ansiktet, då ditt ansikte trycks mot kudden. Det kan även göra att du får rynkor mellan brösten och att huden i brösten tänjs ut, då de inte får stöd av din kropp på samma sätt som när du sover på rygg.

På mage
Att sova på mage är det sämsta alternativet, enligt FoxNews.com. Visserligen motverkar även detta snarkningar, men det år dåligt för ryggen och nacken, då du ligger i en onaturlig ställning med huvudet vridet åt sidan. Det belastar leder och muskler, vilket kan irritera nerverna. Dessutom är även denna ställning dålig för ansiktet och brösten.

Bildspel: Välj rätt sovställning

Bildspel: Välj rätt sovställning

redaktion@improveme.se

2011-06-22 07:22:00


Text:
Publicerad: 22 juni, 2011