Skydda dig rätt i solen

Visste du att citrusfrukt kan ge dig utslag i solen? Vilka ämnen bör egentligen finnas i en solskyddsfaktor? Vi på redaktionen guidar dig igenom de vanligaste misstagen för att du ska kunna njuta av solen.

1. Snåla inte med mängden solskydd.
Om du inte tar tillräckligt mycket lotion får du inte det skydd som du behöver. Dermatologer tipsar om att utgå från samma mängd som ett mynt i ansiktet. Glöm inte att smörja in hela kroppen, även det baddräkt och kläder täcker.

2. Hoppa inte över solskyddet trots en molnig dag.
Skulle du strunta i bältet för att vägen är tom? Även under vintern så är UVA-strålarna starka. Börja alltid dagen med en skyddande lotion för att vara säker.

3. Hög faktor betyder inte längre hållbarhet.
Många gör misstagen att använda sig av en högre faktor för att slippa smörja in sig senare under dagen. Oavsett bör du alltid smörja dig på nytt var 90:e minut.

4. Låt inte det yttre lura dig. Många går efter produktens namn och glömmer innehållet.
Se till att den lotion du väljer att använda innehåller skydd mot både UVA och UVB samt Mexoryl, Helioplex eller zink.

5. Du missade en fläck.
Bara för att håret täcker ditt huvud betyder de inte att det skyddar. Använd en spray-lotion eller hatt för att skydda. Många glömmer även att smörja in sina öron och fötter, som behöver precis lika mycket skydd som resten av kroppen.

6. Skyddsfaktor 15 och 30 blir inte 45.
Många gör misstaget att mixa olika faktorer för ett högre antal. Så fungerar det inte. Köp den du behöver direkt, och håll dig till minst 30.

7. Sminket skyddar dig inte.
Många har börjat använda foundations med solskyddsfaktor i på stranden. Men vid undersökningar visar det sig att du behöver minst sju lager för att det ska ge dig ett hållbart skydd. Använd istället lotion och ta med dig sminket för att använda när du är klar i solen.

8. Du är känsligare än du tror.
Visste du att p-piller gör din hud extra känslig för hud? Alla är olika och reagerar därmed olika på solen. Även det du äter avgör hur din hud reagerar på solen. Selleri och citrusfrukter kan lämna mörka fläckar på din kropp då det blir en kemisk reaktion av solen. Tänk på det när du sippar på en citrusdrink vid poolkanten…

9. Om du vill kunna kyssas under sommaren bör du vara vaksam.
Läpparna är det området som blir mest utsatt för solen av hela ditt ansikte. Att använda läppglans i solen är precis lika dumt som att smörja in hela din kropp med olja och lägga dig i solen. Använd istället ett serum som innehåller en skyddsfaktor på minst 20.

Bildspel: Skydda dig rätt i solen

Bildspel: Skydda dig rätt i solen

redaktion@improveme.se

2011-06-29 15:15:00


Text:
Publicerad: 29 juni, 2011