Det perfekta ansiktet

Med vetenskapliga mått kan man ta reda på hur den perfekta ansiktsformen ser ut. Ett softlift kan ge dig skönhetsmåttet.

Redan under antiken konstaterade både Platon och Pythagoras att det finns exakta mått som påverkar vårt sätt att identifiera skönhet.

Bredden på ett ansikte
bör exempelvis vara två tredjedelar av dess längd, näsans ideala längd motsvarande avståndet mellan ögonen. När det kommer till skönhet verkar vi helt enkelt attraheras av symmetri och jämna kurvor. Den matematiska beräkningen, för att ta fram dessa proportionsmått, är mer känd som det “gyllene snittet“ och går att finna i naturen såväl som inom konsten.

Idag kan vi
med hjälp av softlifts som Juvéderm och Vistabel försöka närma oss de mått som betraktas som vackert. Det gör att plastikkirurger och injicerare behöver behärska det estetiska hantverket att kunna tänka i just matematiska såväl som konstnärliga proportioner.

-Med moderna, anatomiska implantat och kirurgisk skicklighet kan vi idag skapa en form som är unik, säger Charles Randquist på Victoriakliniken, som är en av Sveriger främsta plastikkirurger inom bröstkirurgi.

-Axlar, midja, bröstform, längd -allt spelar in, säger han. Jag tittar alltid på helheten och utifrån matematiska mått väljer jag ut implantat med en form som passar för just den enskilda patienten. Man bör inte fokusera enbart på implantatstorlek eller volym. Det är viktigt att kombinera ett estetiska helhetsperspektiv med optimal kirurgisk teknik. Då får man ett snyggt resultat som även bidrar till en ökad livskvalité.

Bildspel: Det perfekta ansiktet

Bildspel: Det perfekta ansiktet

redaktion@improveme.se

2011-07-05 07:29:00


Text:
Publicerad: 5 juli, 2011