Varning för farliga implantat & fillers

Ett litet ingrepp här och där?
Det är lätt att bli fartblind när du ska vilja vilken skönhetsbehandling och vilket eller vilka preparat du ska välja.
Därför gäller det att vara extra noga innan och välja rätt i den djungel av olika alternativ som finns därute.

Det finns fortfarande få regler i Sverige kring hur skönhetsbehandlingar får utföras och vilka material som får användas. Därför måste konsumenten själv vara informerad. Det gäller alltså att tänka till och det ganska ordentligt innan du ska göra ett ingrepp som kan trolla bort rynkor och få dig att se piggare ut.

Skönhetsindustrin är fylld till bredden av preparat, produkter och behandlingar som ska få oss att se snygga, utvilade och yngre ut. Dessa olika preparat och behandlingsmetoder kan många gånger vara av mer djupgående slag där det handlar om att operera in implantat eller injicera en produkt, så kallade fillers, under huden. När det kommer till läkemedel som ska injiceras för medicinskt bruk är reglerna hårda – men skönhetsbranschen är till fortfarande relativt oreglerad.

filler_article_3

Nu börjar konsekvenserna av att använda preparat utan långtgående klinisk forskning visa sig och Socialstyrelsen börjar titta på brister i den vetenskapliga grunden för flera estetiska behandlingar och produkter. För några år sedan uppmärksammades det hur det injicerbara bröstimplantatet Macrolane, som används vid bröstförstoringar, kunde försvåra upptäckten av bröstcancer. Företaget bakom produkten , Q-Med, drog tillbaka produkten för behandling av just bröstförstoringar.

Mycket talar för att vi kommer se en hårdare reglering inom området för estetiska behandlingar. Frågan är bara när? Redan i dag har exempelvis vårt grannland Danmark stränga regler för vad som får användas och ofta handlar det om att produkterna och behandlingsmetoderna ska ha ett gediget underlag av klinisk forskning. Socialdepartementet i Sverige utreder nu om lagen bör skärpas på området.

Tills detta blir verklighet i Sverige måste den enskilde konsumenten själv ansvara för att behandlingarna och produkterna som hon eller han köper är beprövade och av god kvalitet. Bland de fillerprodukter som räknas till säkra återfinns Restylane, Belotero och Juvederm.

filler_article_2

Här kommer en liten checklista du kan ta hjälp av inför en behandling:

* Är produkten godkänd av FDA (USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket).
* Har produkten eller behandlingsmetoden en vetenskaplig grund? Ett enkelt sätt är att kolla om produkten kommer från ett läkemedelsbolag, då dessa alltid måste visa gedigen forskning för alla produkter och preparat som släpps på marknaden.
* Finns det garantier från företaget om något går fel?
* Har kliniken och behandlaren gott renommé? Googla och gör en ordentlig research innan du bestämmer dig.
* Har behandlaren som du ska gå till medicinsk utbildning?
* Är behandlaren certifierad av Estetiska injektionsrådet som verkar för en tryggare skönhetsbransch?

Daniel Nyhlén
Publicerad: 4 september 2015
Foto: Alamy

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag