Undvik höstdepressionen

improveme.se

Nu går vi mot mörkare tider. Höstdepressionen är vanligare för oss svenskar än du tror. Så undviker du att gå i fällan.

Höstdepressionens vanligaste symptom

-Likgiltigheten är något som ofta kommer smygande. Ingenting känns kul längre, även om du underhåller dig med din favoritsyssla eller ger dig ut på nya äventyr. Detta leder ofta till en väldig frustration och starkare nedstämdhet.
-Din sexlust trappas ned, eller försvinner helt. Detta är för många ett väldigt känsligt ämne man gärna inte talar om, och går då istället ovetandes om varför sexlusten försvunnit och har inte en tanke på höstdepressionen.
-Du undviker gärna de sociala tillställningarna. Oavsett om det endast är dina vänner, känner du dig för tillbakadragen för att finna det roande att vistas bland folk och evenemang.
– Kolhydraterna lockar mer än någonsin. Du får ett ovanligt sug efter söta och feta onyttigheter som godis och vitt bröd.

Denna depression är precis som vilken annan och bör självklart tas på allvar. Fler av oss blir drabbade och går omkring och mår fruktansvärt dåligt, utan att kunna sätta fingret på varför. Så här undviker du att hamna i en mörkerdepression eller tar dig ur den på bästa sätt.

-Det är vanligt att folk använder sig av ljusterapi under vinterhalvåret. Även om detta är en behandlingsmetod som många läkare menar att det inte går att säkerställa att behandlingen funkar. Placebo eller inte, så mår många betydligt bättre av behandlingen. Lampor finns att köpa hem, eller så finns ljusrum på många sjukhus runt om i landet.
-Förutom en ljusbehandling bör du tänka på att omge dig själv av så mycket ljus i vardagen som möjligt. Se till att ta alla chanser du får att vara ute i dagsljus. Ta bort gardinger och persienner i hemmet och låt solen nå dig vid varje tillfälle.
-Regelbunden sömn är väldigt viktigt. Den blir lättare rubbad när vi befinner oss i så pass mycket mörker, och det gör din depression svårare att bli av med.
-Det viktigaste och mest effektiva är självklart din träning kombinerat med kost. Det är något du bör tänka på året runt för att hålla din kropp så hälsosam som möjligt. Men ju mer kroppen få arbeta och pumpa ut hormoner i kroppen så kommer du kunna undvika depressionen lättare.

Var lycklig i höst

Var lycklig i höst

cimon.lundberg@improveme.se

2011-09-26 10:30:00

Publicerad: 26 september 2011

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige