Undersök dina bröst

improveme.se

Den 15 oktober är det dags att klä sig i rosa och tänka på sina bröst hela dagen.

Runt om i landet kommer tusentals kvinnor, män och barn att bära något rosa för att uppmärksamma att den 15 oktober är Breast Health Day, en dag som har till syfte att uppmärksamma bröstcancer och att uppmuntra en hälsosam livsstil, till exempel genom att hålla koll på sina bröst.

Vill du stötta detta initiativ kan du <a href=“http://www.facebook.com/event.php?eid=177753968972940“ target=“_blank“>klicka här</a>, så får du dessutom se Hannah Graaf och andra som tänker vara med.

I Sverige är det
Cancerfonden via kampanjen Rosa bandet som uppmärksammar alla att vara med. Rosa bandet pågår under oktober och har fokus på den viktiga kampen mot bröstcancer. Rosa bandet blir också en påminnelse om vikten av att ta ansvar för de egna brösten.

Möjligheten att bota
bröstcancer är större ju tidigare diagnosen ställs. Därför är det mycket viktigt att du själv varje månad undersöker dina bröst efter knölar, knutor eller andra förändringar. Det bästa sättet att undersöka brösten är att tvåla in dem och med cirkelrörelser försiktigt känna igenom körtelvävnaden med fingrarna. Det är lättast att hitta eventuella förändringar om du sträcker upp armen på den sida du undersöker.

Det är även viktigt
att ta ansvar för de egna brösten när man vill förändra dem genom en operation. Valet av det bröstimplantat som ska användas brukar dock i stor utsträckning göras av den läkare som står för operationen. Men för den som funderar på att operera brösten kan det vara bra att
 diskutera vilket implantat som ska användas, med den opererande läkaren. 

I dagsläget finns det bara två tillverkare som uppfyller de stränga säkerhetskrav som det amerikanska läkemedelsverket FDA har ställt upp. En av dessa är läkemedelsföretaget Allergan, vars implantat heter Natrelle, och som möts av ett allt större intresse just på grund sitt omfattande säkerhetsarbete.

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

redaktion@improveme.se

2011-10-14 08:36:00

Publicerad: 14 oktober 2011

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige