Bli kvitt dina mörka ringar

Har du mörka påsar under ögonen? Här är några sätt att råda bot på problemet.

Hårt festande, brist på sömn och högt alkoholintag kan bidra till mörka ringar under ögonen. Det som ser ut som mörka partier kan även bero på blodkärl som framträder tydligare genom den tunna huden under ögonen när solbrännan försvunnit. Likaså kan bristen på volym under ögonen skapa en skuggeffekt.

Att råda bot
på mörka ringar kan vara bekymmersamt. Ett vanligt misstag är att försöka smeta på lager av concealer vilket ofta får en motsatt effekt. Men det finns metoder och produkter som både minimerar och döljer.

Tepåsar:
Den klassiska behandlingen med tepåsar under ögonen fungerar fortfarande om det handlar om att minska de mörka ringarna tillfälligt innan festen. Lägg två blötlagda och urvridna tepåsar över varje öga och passa på att vila under tiden. Även gurkskivor kan dämpa svullnader och ge nytt liv åt en dyster blick.

Fillers:
Om du vill ha ett relativt snabbt resultat så är fillers en bra lösning. En filer, exempelvis Juvéderm Ultra, kan injiceras för att få en jämn volym och som minskar skuggeffekten och blodkärlens synlighet. Det är också en filler som är känd för sin släta konsistens vilket är en viktig faktor för behandlingar av ögonområdet. Kolla dock upp den injicerare som utför behandlingen. Det är ett känsligt område och kräver kunniga händer.

Livsstil:
Det kan kännas uttjatat men att sova åtta timmar per natt, dricka två liter vatten per dag samt undvika salt och fet mat kan göra mycket på bara ett par månader.

Krämer:

Många ögonkrämer lovar att de kan sudda ut mörka ringar men de kan på sin höjd minska synligheten en aning. Många krämer får huden att svälla upp och på så sätt minska skuggeffekten. Andra preparat innehåller skimrande partiklar som gör att det blir en ”optisk effekt” som gör att skuggan uppfattas som mindre framträdande. Det finns även ett ämne, Hylexin som har visat sig kunna ge en viss effekt.

Redaktionen
Publicerad: 24 januari 2016
Foto: Alamy

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige