De farliga implantaten

improveme.se

Farliga franska bröstimplantat? Tusentals kvinnor har opererats med bröstimplantat av det franska märket Poly Implant Prosthesis (PIP). Nu visar larmrapporter från Frankrike att allt fler kvinnor med PIP-implantat sökt sjukvård efter att deras implantat gått sönder. Har du frågor om bröstimplantat och säkerhet? Nedan har vi sammanfattat några vanliga frågor och svar.

Är alla bröstimplantat farliga?
Nej. Bröstimplantat är i normalfallet inte farliga. Det finns dock två saker man bör kolla upp när det gäller säkerhet och kvalitet.
1. Kolla att implantatet är godkänt av FDA, den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket.
2. Undersök om företaget som står bakom implantatet är ett seriöst, stabilt läkemedelsbolag. Många implantat har livstidsgaranti men det måste finnas ett stabilt företag bakom för att garantin skall ha ett värde. I fallet med PIP-implantaten gick företaget bakom dem i konkurs och därmed är den garantin inte mycket värd.

Vilka implantat handlar det om?

Implantaten som larmrapporterna handlar om är av det franska märket Poly Implant Prosthesis (PIP). Implantaten från PIP har visat sig vara av dålig kvalitet. Det skyddslager som skall omsluta silikonet är svagt och spricker lätt. Implantatens silikon ger dessutom upphov till inflammationer i kroppen om det sprids.

Vilka har drabbats?
Ungefär 30 000 franska kvinnor bär på bröstimplantat från PIP. Totalt har 1 500 av dessa kvinnor drabbats av att deras bröstimplantat spruckit och att silikonet läckt ut i kroppen. I Sverige är det cirka 2 500 kvinnor som har opererats med bröstimplantat från PIP.

Kan man få cancer av PIP-implantaten?

Av de cirka 1 500 franska kvinnor vars PIP-implantat spruckit, har brösttumörer konstaterats i åtta fall. Läkemedelsverket i Sverige menar att det ännu inte finns ett klart orsakssamband. Läkemedelsverket avvaktar med åtgärder tills att de franska myndigheterna har gjort en utredning om eventuella samband.

Jag vet inte om jag har PIP-implantat, vad skall jag göra?
Du bör kontakta kliniken och kirurgen där du blev opererad. Kliniken har din journal där det framgår vilket implantat du har. Kom ihåg att du alltid har rätt att få ut din journal oavsett vad kliniken säger.

Jag har bröstimplantat från PIP, vad skall jag göra?

Tidigare har Läkemedelsverket avrått från operation för att ta ut PIP-implantaten. Nu kan det beslutet ändras beroende på resultatet från den franska utredningen. Kontakta din läkare för en konsultation och bevaka även de uttalanden som offentliggörs på Läkemedelsverkets hemsida.

Jag funderar på en bröstförstoring? Vågar jag?
Ja. Men välj säkra implantat som är godkända av FDA och välj även en seriös klinik och en erkänd plastikkirurg.

Vad finns det för säkra implantat och vart finns dessa?
Läkemedelsbolaget Allergans bröstimplantat Natrelle tillhör de absolut säkraste bröstimplantaten på marknaden. Natrelle-implantaten är formstabila och innehåller inget flytande silikon. Implantaten har också livstidsgaranti. De finns i många olika storlekar och båda som släta och texturerade.

HÄR KOMMER EN LISTA MED KLINIKER SOM ERBJUDER SÄKRA NATRELLE-IMPLANTAT

Stockholmsområdet
Improva KC
Akademikliniken
Victoriakliniken
Stockholm Medical Skincare Center

Västra Götaland
Klinik 34

Skåne

Akademikliniken
Citadellkliniken

Andra kliniker kan ta hem Natrelle-implantat på förfrågan. Be därför din klinik om detta, om du vill ha just Natrelle.

Bildspel: De farliga implantaten

Bildspel: De farliga implantaten

[email protected]

2011-12-21 14:01:00

Publicerad: 21 december 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp