Brösten är en väsentlig del av din personlighet och ditt välbefinnande. Det finns många anledningar till varför man vill göra en bröstoperation. Man kan vara missnöjd med storleken eller formen, man kanske vill fylla ut brösten efter en graviditet eller större viktminskning. Det kan också handla om att återskapa ett bröst efter en bröstcanceroperation.
Lyft, förstoring eller förminskning? Som patient kan det vara svårt att själv veta vilken metod som ska användas för att uppnå det resultat du är ute efter. Kanske behövs i själva verket både ett lyft och en förstoring för att bysten ska återfå sin spänst och volym efter en graviditet.
Kvinnor som vill minska sina bröst har ofta värk i rygg och axlar. Dessutom kan en stor byst vara i vägen när man tränar. Ett bröstlyft har mer med bröstens utseende att göra. Ingreppen liknar varandra och går ut på att lyfta och forma om brösten. Skillnaden är att vid ett bröstlyft avlägsnas huvudsakligen hud, medan man vid en bröstförminskning även avlägsnar körtelvävnad.
Oftast talar man om bröstförstoring men egentligen är det formen som är viktigare än storleken, berättar Per Hedén som är plastikkirurg på Akademikliniken.
Idag pratar man om form och proportioner, inte volym på implantatet, säger han. På nittiotalet efterfrågade de flesta stora, runda bröst men idag vill de flesta ha bröst som ser naturliga ut. Den vanligaste patienten är en kvinna som har fött barn och vill ha tillbaka sin gamla byst. För att få ett resultat som ser naturligt ut krävs stor skicklighet av kirurgen och att man använder rätt metod.
Många bröstoperationer görs utan att kirurgen gör en enda mätning på kroppen. Man gör bara en uppskattning av vad man tror kan vara en lämplig bröstimplantatvolym för patienten, vilket tyvärr kan leda till att man inte blir nöjd med resultatet eller drabbas av komplikationer, säger Per Hedén.
Vi arbetar med en egen operationsteknik som är ledande inom bröstförstoringskirurgi. Den går ut på att man gör noggranna mätningar och analyser vilket i sin tur gör det möjligt att korrigera bredd, höjd och projektion exakt efter patientens biologiska förutsättningar, för bästa möjliga resultat. Vi har dessutom möjlighet att göra en simulering i 3D före operationen vilket gör att patienten kan känna sig extra trygg med slutresultatet.
Läs mer om Akademikliniksmetoden på www.ak.se.
2012-01-26 12:53:00