Ett naturligt resultat

improveme.se

Dr. Fredrik Berne är specialist i kirurgi på Klinik 34 i Göteborg och har mångårig erfarenhet av injektionsbehandlingar. Nu berättar han om de nya fillersbehandlingarna där helheten är i fokus och ett naturligt resultat är målet.

Fredrik, du har lång erfarenhet av att arbeta med fillersbehandlingar. Berätta om detta.
-Utvecklingen i det som kallas för fillerbehandling har rasat iväg. Det som började med injektioner i huden för att ta bort linjer har idag ersatt ansiktsimplantat och kirurgi. Vi formar ansikten och backar tiden med volym. Självklart så är det ännu viktigare när vi använder större volymer djupare i ansiktet att produkten är av högsta kvalitet. Det finns en uppsjö av hyaluronsyrefillers på marknaden, vissa som endast funnits i några månader. Restylane produkterna har å andra sidan funnits längst på marknaden, sedan 1996, och flest behandlingar har gjorts med dem. Där vet vi att kroppen tål stora volymer utan att det blir reaktioner. Så sammanfattningsvis så är det en produkt vi har stor erfarenhet av, det finns mycket forskning bakom den och vi vet att den är säker.

En patient kommer till dig och pekar på vad de vill reducera eller ta bort, exempelvis en bekymmersrynka. Du ser att deras önskemål och förväntningar inte kommer att införlivas om man inte gör en annan behandling först. Hur bemöter du som läkare det?


-Många patienter är välinformerade och insatta i olika behandlingar när de kommer till oss, men långt ifrån alla vet exakt vad de vill göra. Under konsultationerna pratar vi framför spegeln eller en bild av patienten. Som patient får man då berätta vilket/vilka områden som man vill förbättra eller förändra. Utifrån dessa önskemål rekommenderar jag just den eller de behandlingar som kan uppfylla patientens förväntningar. Alla nycklar passar inte alla nyckelhål, därför kombinerar vi injektionsbehandlingar med kirurgi- och ljus/laserbehandlingar. När patienten förstår vad behandlingarna kan uppnå så införlivas deras förväntningar och patienten blir mer nöjd. Utbildning är jätteviktigt!



Vi har länge sett stela pannor och stora läppar. Men den senaste tiden har människors syn på den individuella skönheten förändrats och helhetsbilden har hamnat i fokus. Är detta något du ser i ditt dagliga arbete?

-De senaste åren har nog alla vi som jobbar i branschen sett hur fler och fler patienter söker sig till oss med önskemål om naturliga resultat. Detta är såklart ett resultat av att fler människor förstår vad man kan göra, samtidigt som behandlingarna är säkra och nästan inte har någon återhämtningstid. Självklart måste vi se på helheten och balansen i ansiktet. Genom att kombinera olika behandlingar kan patienten nå längre utan att det ser onaturligt och konstigt ut, vilket är vad nästan alla av våra kunder efterfrågar.



Vi har hört talas om att det finns en så kallad skräddarsydd behandlingsform fillers. Vad innebär detta och är detta något som man kan använda på alla patienter?

-I mitt arbete använder jag Restylane som inte enbart är en produkt, utan flera olika. Även om alla geler bygger på samma grundteknik och har samma grundstenar vill vi som läkare självklart ha olika egenskaper hos produkter som vi använder för olika ändamål. Sammantaget finns det i dag 7 olika produkter i Restylanes produktportfölj, var och en med sina egenskaper. Detta är självklart något som vi utnyttjar för att bäst kunna erbjuda bästa möjliga behandlingsform.

Vad ska man som patient tänka på innan man bestämmer sig för att göra en filler behandling?

-Det är i huvudsak en enkel behandling där man kan göra väldigt mycket eller lite. Som patient tycker jag att man ska tänka igenom vad man vill redan innan konsultationen. Meningen är såklart inte att man som patient skall bestämma utan sin behandlare vad man skall göra men det är bra att ha en tanke. Vill man föryngra området kring munnen inklusive läpparna? Är det att fylla ut ringarna under ögonen? Är det att lyfta upp mungipan? Är det ett ”soft lift”, en hel ansiktsbehandling eller bara en generell hudföryngring?

-När man väl är på konsultationen skall man aldrig känna att man har bråttom. Är du osäker -avvakta och gå hem och fundera mer. Se till att den som behandlar dig är legitimerad sjuksköterska eller läkare och att de har en certifierad utbildning för att göra injektioner. Det är också viktigt att man som patient försöker vara tydlig med vad man vill. Ju mer din behandlare förstår vad det gäller dina önskemål och förväntningar, desto större möjlighet har han eller hon att uppfylla dessa.


-När konsultationen utförs ska man aldrig ha för bråttom. Är du osäker -avvakta och gå hem och fundera mer. Känn dig trygg med din behandlare, är du inte det så ta en konsultation till. Se till att den som behandlar dig är legitimerad sjuksköterska eller läkare och att de har utbildning för att göra injektioner. Ju mer din behandlare förstår dina önskemål och förväntningar, desto större är möjligheterna att uppfylla dessa.

Vilka frågor ska man ställa till sin behandlare?


-Självklart beror det på dels vem du är, vad du vill och hur mycket du redan vet. Det är viktigt att man vet och förstår vilken produkt som behandlaren använder. Be att få se före- och efter kort så att du som patient kan förstå vad en viss volym kan ge för resultat. Fråga hur behandlingsprogrammet ser ut. Nästan inga injektionsbehandlingar är engångsbehandlingar, utan det handlar om att bygga upp och underhålla beroende på vilka förväntningar av resultatet du har. På Klinik 34 går vi alltid igenom patientens önskemål vid första konsultationen.

-Efter det har vi möjlighet att lägga upp ett behandlingsprogram som ger patienten det de önskar sig. Ofta krävs det flera behandlingar och det är såklart viktigt att patienten förstår de olika stegen och varför flera behandlingar kan behövas.

Vi har hört talas om att det finns en möjlighet att kombinera fillers med ett Botulinum toxin. Hur fungerar en sådan behandling?

-Restylane och Azzalure (botulinum toxin) som vi arbetar med har vi kombinerat i flera års tid. Orsaken är att de har helt olika verkningsmekanismer. Restylane är en hyaluronsyrafiller som ger volym samtidigt som huden återfuktas och stimuleras. Azzalure får muskeln att slappna av och förhindrar och förebygger djupa linjer. Den har en helt annan verkningsmekanism och fungerar ungefär som lokalbedövning. Lokalbedövning blockerar smärtnerver och Botulinum toxinet blockerar nerver till muskler, så det är inget nervgift som dödar några nerver som många tror.


Sist men inte minst -vad är skönhet för dig?


-Min fru såklart! Skönhet sitter alltid i betraktarens ögon. Detta är viktigt att komma ihåg för oss som utför estetiska behandlingar och då särskilt i ansiktet. Skönhet är olika för olika individer. Jag glömmer aldrig min allra första fillers patient där jag hade många tankar om vad jag skulle kunna göra. Men för henne var det viktigaste att ta bort en sovlinje i anslutning till ena ögonbrynet. Så det är väldigt viktigt för oss att lyssna på våra patienter. Generellt för behandlare gäller det också att upprätthålla en balans i det vi gör och i vissa fall bromsa eller “guida“ våra patienter så att ett naturligt resultat upprätthålls.

Mer information om behandlingarna finns på <a href=“http://www.klinik34.se“ target=“_blank“>Klinik34.se</a>.

Bildspel: Ett naturligt resultat

Bildspel: Ett naturligt resultat

[email protected]

2012-02-10 13:35:00

Publicerad: 10 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp