Anna-Kari frågor

improveme.se

Anna-Kari Hajati arbetar på Ortodonti Akademin i Stockholm som specialisttandläkare i tandreglering. Hon är dessutom expert på en ny "osynlig" typ av tandställning. Här svarar hon läsarna på deras frågor om tandhälsa.

Hej,
Jag är en tjej på 17 år som har besvär med dålig andedräkt. Jag har provat alla sorts munskölj men inget har hjälpt, vet inte vad det beror på. Vad kan man göra för att få bort den dåliga andedräkten?

Dessutom har jag ofta huvudvärk och jag har kommit på vad det kan bero på. Det är för att jag håller undertänderna pressade mot övertänderna, och det gör att jag får ont i käkarna och i huvudet. Vet inte vad jag ska göra, har pratat med läkaren och de säger att min teori stämmer men de har inte gjort någonting åt det. Vad ska jag göra?
Med vänlig hälsning Mona

Hej Mona,
Dålig andedräkt kan ha flera orsaker. Du bör ta reda på orsaken innan du fortsätter med egen behandling. Det från antingen komma magen eller munhålan. Huvudvärk kan ha många orsaker och måste undersökas. Ibland kan man finna samband mellan spänningshuvudvärk och tandpressning. Efter utredning kan man då komma fram till att behandling med bettskena kan hjälpa. Mitt råd är att du i första and diskuterar din frågor med din ordinarie tandläkare som kan hjälpa dig vidare.

Hallå,
Vart vänder jag mig i Göteborg för att få en tandställning på insidan av tänderna? Vilka kliniker rekommenderar du, samt har den bästa kompetensen?
Mvh Peter

Hej Peter,
Tack för din fråga. Tyvärr kan jag varken rekommendera eller uttala mig om vem som är bäst på osynlig tandställning i Göteborg.

Hej,
Min ena visdomstand växer mot kinden och ligger i den övre käken. Jag har nu väldigt ont i käken och kan ej tugga ordentligt. Har haft problemet sedan i våras men min tandläkare (vart där två gånger i vår) ville att jag skulle vänta med att ta bort den eftersom tandköttet satt kvar. Nu är den mer fri och käk-övningarna som jag fått bli instruerad att utföra har inte hjälp något. Vad ska jag göra?
Hälsningar Kristine

Hej Kristine,
Det är väldigt svårt att svara på vad du ska göra när jag inte sett hur det ser ut i munnen och på röntgen. Din tandläkare har redan gjort en bedömning. Under vissa omständigheter kan man operera bort en tand trots att den inte kommit fram. Jag tycker du ska diskutera det alternativet med din tandläkare ifall dina besvär inte blir bättre.

Hejsan,
Jag har reglerat mina tänder sidotänder och det är mitt livs största misstag. Är 39 idag och jag tog bort tandställningen för ungefär en och en halv månad sedan. Efter några dagar märke jag att mitt ansikte har förändrats, mina kinder har liksom ”rasat ner”, hakan har blivit konstigt och käklinjen blivit omarkerade. Mår väldigt dåligt och jag behöver hjälp, någon som undersöker mig. Jag har inte blivit informerad om att dessa allvarliga konsekvenser kan hända. Jag skulle gärna vilja ha en konsultation hos dig.
Med vänliga hälsningar, Nissa

Hej Nissa,
Det händer tyvärr ibland med tandregleringsbehandlingar att det inte blir som man förväntat sig. Det kan bero på flera saker: 1) tändernas position hänger till viss del ihop med mjukvävnadens utseende runt munnen 2) resultatet av en biologisk behandling, som tandreglering är, kan aldrig förutspås i detalj 3) din förväntade bild stod av någon anledning inte i relation till det resultat som kunde uppnås, ibland kan detta vara en kommunikationsfråga 4) förändringar som inte har med tandregleringen att göra; tandreglering pågår under en relativt lång tidsperiod då andra saker kan hända och som påverkar ansiktet t.ex. en viktnedgång eller en sådan sak att man blivit två år äldre kan i praktiken ha större betydelse på utseendet än tändernas position. Det du beskriver låter väldigt ovanligt vilket kan förklara varför du inte fått tillräckligt med information innan. Du ska i första hand diskutera med behandlande tandläkare som känner till ditt bett och dina tänder. Det är också denne som hänvisar dig vidare om du behöver en annan bedömning.

Hej,
Har läst lite om Ingman aligner tandreglering. Det är snabbt, billigt och tydligen bra resultat men kan vara väldigt jobbigt att ha på. Nästan för bra för att vara sant.
Vad anser du som expert?
Med vänlig hälsning Natasha

Hej Natasha,
Inman aligner är en av hundratals varianter på avtagbar tandställning och en onödigt dyr sådan. Den är avsedd för att justera mycket små och enkla bettfel. Därför är det inte någon specialisttandläkare i tandreglering som marknadsför och använder metoden. Hastigheten på tandförflyttningarna har aldrig med typen av tandställning att göra. Det har att göra med vilken typ av tandförflyttning som krävs, Inman Aligner lämpar sig enbart för den enklaste typen. Billigare, ja i förhållande till fastsittande tandställning är det billigare men inte i förhållande till motsvarande apparatur. Bra resultat blir det när den används till de tandförflyttningar den är bra på. Vid all form av tandreglering är det viktigt att man i första hand utgår från 1) vad ska man åstadkomma 2) hur ska detta gå till osynligt/vilket resultat man eftersträvar i förhållande till det befintliga/eventuella risker. I sista hand bestämmer man sig för vilken tandställning som kan vara aktuell i det enskild fallet. Fråga därför alltid om alternativen.

Hej!
Jag har haft problem med en tand i flera år, allt började med en rotfyllning jag gjorde när jag var ca 15 år (är 23 idag). Det blev något fel när den gjordes, så fyllning ligger liksom “utanför“ tandroten (får jämt kommentarer om detta när tandläkare röntgat tänderna). Detta har lett till att jag band annat har fått göra om hela proceduren akut efter att jag fått extremt ont, typ när tanden gick av. Jag har blivit rekommenderad olika saker av olika tandläkare; att byta ut tanden helt till protes, att försöka rädda det av tanden som går och låta den vara “mindre“ i så fall.

För ett år sedan tänkte jag ta tag i allting och göra en “halvprotes“ (eller liknande, bara så att den inte skulle gå sönder mer liksom) men fick då veta att jag hade en infektion i tandköttet (tanden är helt död). Detta förklarade bl.a. att jag ibland har en väldigt konstig smak i munnen. Tandläkaren sa då att hon var tvungen att bränna upp tandköttet för att komma in bakom (eller liknande).

Detta gjorde hon alltså, hon använde nån slags apparat som verkligen brände bort tandköttet. Det rök, smakade hemskt i munnen och var obehagligt. Jag höll ut, tills dess att hon råkade bränna på ett ställe som inte var bedövat. Jag har aldrig upplevt sån smärta, ryckte till, tandläkaren ryckte också till och råkade bränna upp en bit på insidan av min läpp. Jag grät som en idiot, allt avslutades och jag har inte vågat gå till tandläkaren sen dess.

Min fråga är: finns det något annat sätt att göra den här proceduren utan att bränna upp tandköttet sådär? För jag gör aldrig det igen, i så fall får de söva mig. Jag har tänkt ta tag i det här nu igen men vill veta vad jag ska säga till tandläkaren så att det inte blir likadant igen. Jag undrar också om det i så fall går att be om att sövas, eller om hela proceduren kan göras via en operation så dom kan göra allt obehagligt på en gång utan att jag behöver vara rädd (ungefärlig kostnad på detta i så fall?)?
Jag undrar också om man kan konstatera att dessa problem uppstått på grund av rotfyllningen som gick snett, kan man få något slags bidrag eller något då problemen faktiskt beror på att en tandläkare gjort fel?
Mvh, Rebecca

Hej Rebecca,
Om du anser dig felbehandlad ska du i första hand kontakta verksamhetschefen på den mottagningen du fick behandlingen. Om det handlar om en behandlingsskada kan de hjälpa till och anmäla den till patientförsäkringen så du kan få ersättning. Om man inte kan komma överens eller det handlar om felbehandling ska du i första hand kontakta landstingets patientnämnd eller privattandläkarnas förtroendenämnd beroende på om du fick behandlingen i folktandvården eller privat. Beträffande behandlingen av din tand föreslår jag att du diskuterar med behandlande tandläkare om alternativen. Oftast finns fler än ett alternativ. Ibland kan en enstaka tand med dålig prognos tas bort och ersättas med tandreglering eller med en ersättningstand. Lycka till!

Bildspel: Anna-Kari frågor

Bildspel: Anna-Kari frågor

[email protected]

2012-11-21 09:57:00

Publicerad: 21 november 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp