Experten: Skärp reglerna för fillers

improveme.se

I dag får vem som helst utföra en fillerbehandling – och ofta sker det till rabatterade priser. Dermaklinikens Rodrigo Cáceres tycker att reglerna måste stramas åt.

– Därför kommer vi vidta flera åtgärder, säger han.

Rodrigo Cáceres jobbar som ansvarig läkare och klinikchef på Dermakliniken i Göteborg och Malmö, där man både utför kirurgiska och medicinska behandlingar samt injektioner med fillers.

Han är också en av Sveriges ledande injektionsexperter och håller utbildningar runt om i världen. Under de senaste åren har Rodrigo märkt en ökad efterfrågan på framförallt fillerbehandlingar.

Men populariteten har gjort att behandlingarna nu utförs i princip överallt.

-Det är inte ovanligt att läppbehandlingar nu utförs på exempelvis frisörsalonger -och det finns i dag ingen svensk lag som hindrar en skomakare från att injicera en filler, säger han, och berättar om ett skräckexempel.

-Kunder har kommit och sagt att de aldrig behövt betala för en hel spruta. Det innebär att de fått dela spruta med någon annan, vilket kan få stora konsekvenser, säger Rodrigo Cáceres.

Han menar att det är enkelt att erbjuda behandlingar så länge allt flyter på. Men när någonting går snett är det viktigt vem som har utfört behandlingen.

-Om det till exempel blir en infektion är det bara en läkare, eller en sjuksköterska i samråd med läkare, som kan ta hand om det.

Flera kliniker tävlar
om de lägsta priserna och fillerbehandlingar reas just nu ut på nätet, vilket lockar fler ungdomar.

Rodrigo tycker inte att priset borde få styra val av behandling.

-Det är viktigt att se det här som en seriös bransch och inte någon ungdomsgrej. Att injicera läpparna är inte samma sak som att gå och köpa ett läppstift, säger han och menar att socialstyrelsen har ett stort ansvar att se till att skönhetsbranschen styrs upp.

Men klinikerna har också ett ansvar när det gäller att visa att branschen är seriös. På Dermakliniken har man därför valt att höja åldersgränsen till 20 år i stället för 18, alternativt att kunden har med sig målsman. De har även infört en till två veckors betänketid för fillerbehandlingar och mellan två och fyra veckors betänketid för bröstimplantat.

-Många har inställningen att de ska ”testa” lite olika behandlingar. Men jag tycker inte att man testar estetiska ingrepp. Därför är det viktigt att komma på en konsultation och sedan tänka igenom saken innan man gör en behandling.

Rodrigo tror inte att de nya riktlinjerna kommer att drabba kliniken ekonomiskt.

-Vi vill ha trygga och stabila kunder. Och det brukar gynna sig.

”Att injicera läpparna är inte samma sak som att gå och köpa ett läppstift”, säger Dermakinikens Rodrigo Cáceres.

Han vill att socialstyrelsen har sitt ansvar och ser till att skönhetsbranschen styrs upp.

Han vill att socialstyrelsen har sitt ansvar och ser till att skönhetsbranschen styrs upp.

[email protected]

2013-06-07 11:19:00

Publicerad: 7 juni 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp