Tipsen inför vaxning

Dags att skövla djungeln? Sakta i backen!

Läs detta först, för din hälsas skull.

Att vaxa sig kan tyckas vara enkelt. Vad är det värsta som kan hända? Mycket, har det visat sig. VI har hår för att skydda känsliga områden och att exponera dessa kan vara farligt om det inte sköts rätt. Fel utförande kan exempelvis medföra att hud lossnar eller blir irriterad, vilket kan leda till att bakterier letar sig ner i det behandlade området. Ha detta i åtanke nästa gång du ska göra en vaxning.

Välj rätt ställe
Gör research på stället du ska göra behandlingen på. Sväng förbi för att kolla hur rent det är, kolla med vänner eller googla. Var säker på att det jobbar certifierade vaxare där som har erfarenhet av vaxning.

Fråga om vaxet
–– Hårt vax är bäst. Det är mildare och fastnar i håret, inte huden, säger Rosanne Kinley, före detta president för National-Interstate Council of State Boards of Cosmetology.

– Snabbvax är mjukt och klistrikt och appliceras med en roller. Även om det är billigare och snabbare så gör det ondare och kan slita bort huden.

Ett annat alternativ är kan vara att testa på ”sugaring”, en naturlig metod där man använder sockerpasta för att ta bort håret.

Håll koll på hygien
Kolla så att utövaren rengör händerna innan hon eller han sätter igång. Dessutom bör inte samma spade användas två gånger då bakterier lätt kan sprida sig i vaxet. För hett vax kan också bränna dig, därför bör personen testa temperaturen på sig själv först, exempelvis på handleden.

Förebygg irritation
Biträdande dermatologiprofessor Bruce Robinson har ett medicinskt råd på hur du kan undvika irritation efter vaxningen.

– – Applicera en antibiotisk kräm och en antiinflammatorisk enprocentig hydrokortison på området ett par dagar efter behandlingen, föreslår han.

Det minskar också risken för att eventuella infektioner bryter ut.

Se symptomen

Använd en spegel för att se om du fått inväxta hårstrån, utslag eller någon form av skada på det vaxade området. Om så skulle vara fallet, besök läkare då infektioner lätt kan sprida sig.

Redaktionen
Publicerad: 3 juni 2023
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp