Din guide till behandlingsbegreppen

Fraxel, botox och kemisk peeling. Det blir lätt rörigt med alla skönhetsbegrepp – –tills nu. Här nedan förklarar vi vad de egentligen betyder i en behändig snabbguide.

Fraxel
Laser skickar tusentals små värmestrålar in i huden. Det bildas små hål som ersätts med ny, frisk vävnad efter några dagars snabbt läkning. Detta förnyar kollagenproduktionen och ökar elasticiteten i huden vilket innebär färre rynkor. Dessutom kan det ta bort ålders- och pigmentfläckar.

Oxygen lift
Massor av vitaminer, hyaluronsyra och andra ämnen ”blåses” in under huden med högt tryck från syre. Det här gör att huden snabbt får ett lyft som kan vara bra innan en fest eller annan tillställning. För bästa resultat rekommenderas peeling innan behandlingen.

Fillers
Med hjälp av en spruta injiceras antingen filler med kroppsegna ämnen som hyaluronsyra eller mjölksyra, alternativt ämnen som vanligtvis inte finns i kroppen, typ polyakrylamid, som är vattenlösligt. Sedan finns det andra fillers som exempelvis är baserade på kollagen. Beroende på vad man söker så blir effekten av denna behandlingsmetod olika. Det går att släta ut rynkor, ansiktet kan skulpteras enligt önskemål och läpparna kan göras tjockare. De mest kända tillverkarna är Juvéderm och Restylane. Se upp med andra mindre kända märken och leverantörer som inte sällan är oseriösa aktörer på marknaden.

Kemisk peeling
Den här behandlingen fräser bort ojämnheter genom att aktiva ämnen appliceras på huden. Beroende på vilken styrka du använder blir resultaten olika. Generellt kan du göra huden yngre, förebygga acne och rengöra hyn på djupet.

Botox

Detta muskelavslappnande medel (nervgift) injiceras i exempelvis ansiktet för att släta ut rynkor eller minska svettningar. Botox används även för att bort tandgnisslingar och göra så att läpparna ser större ut. Det kan ta upp till ett par veckor innan resultatet blir synligt.

Tänk på att läsa på ordentligt om din behandlingstyp och gå till en behandlare som har ett gott renommé sedan tidigare. På det sättet undviker du risken att bli felbehandlad och få ett annat resultat än det du från början önskade dig.

Redaktionen
Publicerad: 24 februari 2016
Foto: Alamy

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige