Så går en fettransplantation går till

improveme.se

En fettransplantation innebär att man tar eget kroppsfett och injicerar det på ett område där mer volym önskas. Metoden har använts i över hundra år, men det är mycket att tänka på inför en behandling.

Ett första steg i processen är att diskutera patientens önskningar och förutsättningar för en fettransplantation, menar plastikkirurgen Fredrik Gewalli.

-Det händer att det kommer väldigt smala tjejer till kliniken som önskar göra ett stusslyft. Men för att kunna ta fett från ett ställe till ett annat krävs det att man har lite hull på kroppen, säger han.

Fettsugningen går till som vid en vanlig fettsugning, fast med skonsammare sugkraft för att kunna ta tillvara på fettet, och görs bland annat på mage, höfter, insida lår, överarmar och insida knän. Sedan injiceras fettet med en tunn kanyl under huden i det område som patienten önskar fylla.

-Det vanligaste är att kvinnor 50 plus vill återskapa förlorad volym i ansiktet och kvinnor mellan 20 och 35 år vill oftast göra ett stusslyft eller förstora brösten, säger Fredrik.

Mellan 50 och 70 procent av de injicerade fettcellerna överlever, resten tas om hand av kroppen som vid en vanlig sårläkning. Eftersom rökare har sämre läkningsförmåga överlever inte lika många celler, och en fettransplantation lämpar sig därför inte på rökare.

Det tar runt tre månader innan det färdiga resultatet syns efter ingreppet. Först måste svullnaden lägga sig och så tar det ett tag innan kroppen har tillgodogjort sig de nya cellerna. Det kan behöva göras en påfyllnad efter tre till sex månader. Resultatet håller sedan i tre till fyra år, eventuellt längre.

-Hållbarheten är beroende av mängden fett som injiceras, var det injiceras samt patientens förutsättningar att ta tillvara på fettet, säger Fredrik.

Som vid alla kirurgiska ingrepp finns det en del risker med en fettransplantation.

-Det finns risk för infektion och det finns också en liten risk för blödning eller att fettet inte läker in tillräckligt. Eftersom det är ett kroppseget ämne är det dock ingen risk att kroppen reagerar med en allergi.

Fettransplantationer har utförts ända sedan slutet på 1800-talet och det var mycket populärt på 1980-talet. Sedan sjönk efterfrågan och fler började använda fillers och implantat för att fylla ut bland annat läppar och bröst. Men sedan fem år tillbaka har metoden blivit populär igen i och med utvecklad teknik och bättre resultat, berättar Fredrik.

-Det är bland annat populärt att göra så kallad body sculpting, där man omformar flera olika delar av kroppen.

En fördel med fettransplantation i läppar eller ansikte gentemot fillers är att hållbarheten är mycket längre, men det är dyrare eftersom det är ett mer omfattande ingrepp och det blir en större svullnad innan det färdiga resultatet syns.

Bland äldre kvinnor är det populärt att återskapa volym i ansiktet med hjäp av en fettransplantation.

Bland äldre kvinnor är det populärt att återskapa volym i ansiktet med hjäp av en fettransplantation.

Fredrik Gewalli, plastikkirurg och grundare av kliniken Artistic Plastic Surgery, har lång erfarenhet av fettransplantationer.

Fredrik Gewalli, plastikkirurg och grundare av kliniken Artistic Plastic Surgery, har lång erfarenhet av fettransplantationer.

redaktion@improveme.se

2014-01-24 09:49:00

Publicerad: 24 januari 2014

Skönhet från ditt kök

Så fixar du looken hemma!