Fillerexpertens svar på läsarfrågor

improveme.se

Martina Richter har 20 års erfarenhet i skönhetsbranschen, hon driver kliniken SkinPlan och är expert inom hudvård och fillers.

Här svarar hon på läsarnas frågor kring allt från acnebesvär till bästa fillern på marknaden.

Hej Martina!
Jag funderar på att göra en fillerbehandling då jag skulle vilja ha lite fylligare läppar. Är dock rädd att de ska bli för stora. Vilken sorts filler tror du passar bäst? Verkar som att det finns flera olika att välja mellan… Vilken har längts hållbarhet och skiljer det sig i pris?
Tacksam för svar!
Mvh,
Sandra E

Det är viktigt att du väljer en läkare, tandläkare eller sjuksköterska som har gått en speciell utbildning på injektionsteknik för läppar. Be också om att få se före-samt efterbilder. Då är du på den säkra sidan. Priserna brukar inte variera beroende på vilken filler du får. En icke-animalisk hyaluronsyrafiller håller från 6-12 månader. För läppar rekommenderar jag en monofasisk filler som Stylage, Juvederm eller Esthelis.

Hej! jag undrar om jag ska göra fillers restylane under ögonen för jag har så mörka ringar och påsar, inte så mycket rynkor men om jag fyller i med filers måste jag då fortsätta i framtiden? Jag har hört att man kan få tomma påsar under ögonen sen när fillern försvinner, är det så? I så fall blir det jättedyrt att fortsätta eller om du har ett annat förslag, vad kan du rekommendera?
Med vänliga hälsningar
/Louise

Tear trough kallas en fillerbehandling under ögonen för att få bort mörka ringar. Viktigt att den som behandlar har gått en utbildning i detta då det är en avancerad behandling. Be om att få se diplom i detta. Fillern försvinner efter 10-12 månader men kan även hålla längre. Det är upp till dig om du vill fortsätta. Annars finns det inget annat jag kan rekommendera som blir lika bra och som inte är alldeles för dyrt. För tear trough ska du behandlas med en monofasisk filler som Stylage, Juvederm eller Esthelis.

Hej,
Jag har sprutat i mina läppar en gång tidigare och skulle vilja göra det igen. Problemet är att sist jag gjorde det fick jag stora blåmärken på läpparna och jag blev väldigt svullen, vilket jag är rädd kommer hända igen nu. Finns det något sätt att undvika det på? Vill liksom kunna gå till jobbet dagen efter utan att det ser ut som att jag blivit misshandlad…
/Elin

Blåmärken och svullnad kan man lätt få om man har ätit Omega 3 och salicylsyra innan, som finns i vissa huvudvärkstabletter. Det är viktigt att din behandlare frågat dig innan vilka mediciner du tagit. Testa Stylage Special lips om du vill minimera svullnad och rodnad då den har en antioxidant i sig, Mannitol. Men Juvederm är också bra. Det är samma team som tagit fram båda typerna av fillers.

Hej Martina!
Jag har fått en så kallad ”arg-rynka” mellan ögonbrynen och undrar om jag ska fylla ut den med hjälp av en filler eller injicera nervgift (så att musklerna slappnar av och rynkan på sätt försvinner), eller både och?
Mycket tacksam för svar!

Det är individuellt och bäst att din behandlare diskuterar detta med dig. Går det att välja så ta filler, för det håller längre än botox.

Hej
Jag är en kille med väldigt liten och sluttande haka och har hört att det går att fylla ut den. Jag skulle i så fall behöva spruta in ganska mycket tror jag, finns det någon gräns för hur mycket man kan injicera och hur ofta måste man göra det i så fall?

Du behöver en volymfiller. Dessa brukar hålla ganska länge, 12-15 månader, så var inte orolig. Hur mycket du behöver kommer din behandlare att berätta för dig när du får din konsultation.

Hej Martina!!
Jag funderar på att fylla ut mina kindben och undrar vilken typ av injektion som är bäst för det? Och vilken typ håller längst? Jag vill alltså markera mina kindben lite mer. Tacksam för svar.

Mvh Elin

Det håller olika länge beroende på din ämnesomsättning och din livsstil det vill säga om du sportar mycket, röker med mera. Det beror mycket lite på typ av filler.

Hejsan, jag heter Sofia och är 17 år och skulle vilja göra större läppar. Har alla kliniker åldersgräns för det eller går det att göra det någonstans? Måste i så fall min mamma vara med? Eller tycker du att jag är för ung och borde vänta?
Kram Sofia

Vänta tills du fyller 18. Då kan du själv diskutera hur du vill ha dina läppar med din behandlare. Dessutom ser unga tjejer i din ålder fantastiska ut. Tänk på hur fin din hud är, din utstrålning. Njut av din skönhet så länge du kan. Alla kliniker kommer att kräva en förälder som godkänner behandlingen om du är under 18 år. Ytterst få behandlar personer under 18.

Hej Martina!
Jag är en 30-årig tjej som har börjat få tydliga rynkor runt ögonen. Tycker att jag är lite för ung för att ha kråksparkar egentligen. Tror du att en injektionsbehandling skulle passa mig eller tror du att det kan gå bort med en bra ögonkräm? Hur länge håller resultatet med en injektionsbehandling och vad kostar det att fylla ut rynkor?
Vänliga hälsningar Lisa Karlsson

Rynkor kan uppstå i olika åldrar. Frågan är hur stora dem är? Du kanske ser dem men ingen annan gör det. Kråksparkar kan man behandla med botox eller fillers.
En ögonkräm återfuktar men kan tyvärr inte få bort rynkor.

Hej
Jag har nämligen ett problem med mina mörka armhålor som har blivit mörka med tiden. Jag är ljus i huden annars. Jag har använt scrub och citron som det sägs att det gör huden ljusare men det har inte hjälp så mycket. Har ni någon kräm eller salva som man kan smörja med så att min vanliga hudfärg kommer tillbaka?

Att huden har annorlunda färger på olika delar av kroppen är normalt. Jag är helt säker på att du stör dig på något som ingen annan ser eller bryr sig om. Du kanske ser jättebra ut och fokuserar på något för att du försöker hitta fel. Ingen är perfekt, tro mig, och njut istället av allt annat vackert som du äger och har på din kropp.

Annars kan dermatologer behandla detta tillstånd med receptbelagda krämer. Många av dessa krämer innehåller tretinoin, som finns i akne medicinen Retin-A. Andra behandlingsalternativ kan vara orala läkemedel, såsom isotretinoin och dermabrasion, vilket kan minska tjockleken på huden.

Tänk också på att huden kan verka mörkare om man rakar sig och det mörka håret syns under huden. Försök att vaxa dina armhålor istället, det kan hjälpa dig.

Jag är 18 år, ljushyad och har acneärr i mitt ansikte, hur får jag bort dem?

Laser, kemisk peeling, carboxy och fillers kan hjälpa dig. Gå till en klinik som erbjuder alla dessa behandlingar. Då vet du att de väljer just det som passar dig.

Vilket av restylane och juvederm skulle du rekommendera? Har använt restylane i ett år nu och det försvinner så himla snabbt! Vad är skillnaden?

Restylane är en bifasisk filler. Det betyder att den ena delen består av partiklar på hyaluronsyra och den andra av vattnig hyaluronsyra. När den injiceras så försvinner den vattniga delen efter cirka två dagar.

Juvederm är en monofasisk filler. Den består av en hyaluronsyra som är likt gel. Därför bryts den inte ner snabbt de första dagarna utan snarare i jämn takt. Stylage är den modernaste fillern med en antixodant mannitol, detta gör att den håller mycket bra.

Hej Martina!
Jag och en tjejkompis gjorde läppförstoring i våras på en klinik i Göteborg. Det var andra gången vi var där och ämnet som användes heter Dermavisc. Vi båda fick 1ml fördelat i läpparna. Efter första behandligen så mådde jag illa och spydde och efter andra behandligen fick jag nässleutslag och blev svullen i halsen. Fick då åka till vårdcentral och få kortison för att få ner svullnaden. Min fråga är nu om du vet i fall man kan vara allergisk eller känslig mot ämnen som finns i fillers? Vill gärna göra om det men vågar inte ifall jag är allergisk. Kontaktade en allergiläkare efter mina nässelutslag och han visste inget om dessa typer av ämnen. Är inte allergisk mot något annat.
Tacksam för svar
Mina

Dermavisc är en animalisk filler på hyaluronsyra från tuppkam. Idag tillverkas alla nya fillers av icke-animalisk hyaluronsyra för att det anses vara säkrare. Kan hända att Dermavisc har mycket proteiner kvar. Jag har varit och tittat på fabriken en gång för länge sedan. Försökte då övertala ägaren att tillvärka icke-animalisk fillers. Om du vill göra om en fillerbehandling och känna dig säker så ska du välja Stylage, Juvederm eller Teosyal.

Hej Martina,
vilken är den effektivaste behandlingen för acneärr? Ingen aktiv acne längre.
Mvh

Laser, kemisk peeling, carboxy och fillers kan hjälpa dig. Gå till en klinik som erbjuder allt detta. Då vet du att de väljer just det som passar dig.

Hej, jag läste om mörk hud under armen. Jag har också problem med det. I detta fall är det själva huden som är missfärgad, inte av hår. Min hud är ljus annars. Jag har testat olika blekningsmedel, de svaga, men det funkar inte. Jag är såååå trött på att gömma mina armhålor. Vågar knappt ha linne på mig och det gör mig så deprimerad. Jag kan skicka bilder om ni vill. Jag har läst om väteperoxid 30 % är frätande och finns inte att köpa ute. Jag gör vad som helst för att bli av med det. En sak till, är även mörk vid bikinilinjen (mellan benen typ). Snälla hjälp mig!

Att huden har annorlunda färger på olika delar av kroppen är normalt. Jag är helt säker på att du stör dig på något som ingen annan ser eller bryr sig om. Du kanske ser jättebra ut och försöker hitta något fel på dig själv. Ingen är perfekt, tro mig, och njut istället av allt annat vackert som du äger och har.

När jag jobbade med fotoproduktioner och världskända fotomodeller märkte jag att ingen är perfekt eller ser snygg ut utan make-up. De blev alltid sminkade i timmar! Det är en illusion att man ska vara perfekt. En vacker tjej är oftast den som är nöjd och säker på sig själv. Arbeta på det och du kommer att må mycket bättre och glömma det här.

Hej Martina.
Jag är en kille på 34 år som jobbat som undersköterska i 16 år. Jag har jobbat mestadels inom akut och intensivvård. Jobbar idag på en privat ögonklinik, men jag har funderat på och intresserat mig för injektionsbehandlingar och skulle gärna vilja veta mer om det för mig finns möjligheter att gå utbildning i injektionsbehandlingar? Jag själv och många med mig, anser att jag är säker på handen och jag har jobbat mycket med provtagning och insättande av infarter. Hoppas på att du kan hjälpa mig med svar på mina frågor.
Med vänliga hälsningar
Tomas Stegelwiik

Hej Tomas,
Just nu är många osäkra på hur Socialstyrelsen kommer att reglera den estetiska marknaden. Vem får injicera fillers och ska en läkare ansvara och vara närvarande? Visst kan du söka upp de som erbjuder utbildningar och höra dig för. Men var beredd på att det kan krävas en läkare i framtiden som delegerar dig i arbetet. Sist läste jag att estetiska behandlingar ska likna ordningen i vården och sjukhus.

Hej,
jag gjorde en fillerbehandling med restylane under ögonen för cirka en och en halv månad sedan för att motverka de mörka under mina ögon. Jag fick jättefula blåmärken efteråt med svullnad. Så kliniken jag gjorde det på erbjöd mig softlaser vilket hjälpte en del, men nu så har jag jättefula mörka ringar under ögonen, jag hade inte det här innan injektionen. Det här är något som har kommit i samband med behandlingen. Jag vet inte vad jag ska göra, kommer jag se ut så här? Folk frågar mig vad som har hänt egentligen.


Det känns inte som om jag får något vettigt svar från kliniken heller. De har erbjudit mig att ta injektionsbehandlingar, en spruta i veckan i fem veckors tid för att ge min hud lyster och det kanske kunde motverka mina mörka ringar. Men jag hade inte det här innan och känner bara att allt leder till något annat och jag bara sitter och betalar en massa pengar för ingenting, eller för något som bara gjorde mitt problem värre.

Snälla hjälp mig här. Jag har bilder jag kan skicka om det skulle behövas.

En tear trough behandling kan få behandlare göra och därför ska man alltid be om att få se om behandlaren genomgått en sådan utbildning. Det ska stå på kursintyget att det gjort en kurs i tear trough . Injektionsbehandlingar i fem veckor är något helt annat. Det är en skin boosterbehandling som inte kommer att lösa ditt problem. Skicka bilder till martina.richter@medicera.com så ska jag hjälpa dig.

Bildspel: Fillerexpertens svar på läsarfrågor

Bildspel: Fillerexpertens svar på läsarfrågor

redaktion@improveme.se

2014-01-28 09:38:00

Publicerad: 28 januari 2014

Unna dig en härlig egostund

Skäm bort dig själv hemma