Så går en näsplastikoperation till

improveme.se

En näsplastikoperation är ett relativt vanligt ingrepp, men det kräver mycket förberedelse.

Plastikkirurgen Fredrik Gewalli är expert på området.

– Som patient måste man ha tänkt igenom operationen och inte göra något på impuls, säger han.

Näsan är en viktig del av ansiktet och personligheten. Den är uppbyggd av brosk och skelett och båda går att korrigeras vid en operation.

Patienterna som söker sig till Fredrik kan önska få en rakare eller en mer nätt näsa, mindre nästipp eller smalare näsvingar.

-Vi eftersträvar alltid ett naturligt resultat för att näsan ska harmonisera med resten av ansiktet. I England har plastikkirurgerna märkt att flera önskar ett slutresultat som liknar Kate Middletons näsa, säger han.

Vid ett första möte
går patienten och plastikkirurgen igenom exempel på före- och efterbilder samt olika operationstekniker. Vid ett andra möte, efter att patienten hunnit tänka igenom informationen, bokar man tid för själva ingreppet.

-Det är viktigt att operationen passar in livssituationen så att man mår bra vid tillfället och inte har en problematik kring sig. Några få patienter har också en orealistisk uppfattning av hur näsan ser ut i dag och vad de vill ha för slutresultat. Det är oerhört viktigt att upptäcka dessa, menar Fredrik.

Vid mindre korrektioner av näsan, till exempel nästippen, kan patienten i vissa fall lokalbedövas. Men vanligast är att man sövs ner.

Vilket resultat patienten kan förvänta sig styrs av hur näsan såg ut från början.

-Man kan säga att de nöjdaste patienterna är kvinnor som kanske har en benknöl eller en lång näsa där slutresultatet blir en feminin, mindre näsa med aningen kälkbacke.

Oftast kan patienten gå hem samma dag efter några timmars vila med måttliga smärtor. På Fredriks klinik, Artistic Plastic Surgery i Göteborg, får patienten sedan bära ett näsgips i två veckor för att få ett så fint resultat som möjligt och minimera svullnaden.

Det absolut slutgiltiga resultatet syns först efter ett år, då det tar så lång tid för näsan att läka helt.

Som vid alla plastikkirurgiska ingrepp finns det en del risker.

-De är blödning och infektion och att resultatet inte riktigt blir som patienten hade tänkt sig.

Beroende på ingrepp kostar en näsoperation oftast mellan 20 000 och 50 000 kronor.

I Sverige hamnar näsoperationer
på sjätte plats över de vanligaste plastikkirurgiska korrektionerna, medan det i Italien, Turkiet och Indien är det vanligaste ingreppet.

Fredrik tycker att näskirurgi är det mest spännande inom plastikkirurgin, där bara några millimeters korrigeringar kan upplevs som stora förändringar hos patienten.

-Man bör ha stor erfarenhet när man ger sig in i plastikkirurgisk korrektion av ytternäsan. Utvecklingen har gått snabbt framåt och det jag lärde mig för tio år sedan gäller inte längre.

Fredrik upplever att tekniken
idag är säkrare och mera exakt. Man tar hänsyn till alla delarna som näsan är uppbyggd av och tänker tredimensionellt. Genom att medverka i internationella kontaktytor utvecklas teknikerna kontinuerligt.

-Näskirurgin är utmanade, men ger också mest tillbaka ifråga om nöjda patienter.

Näsplasikoperation är det sjätte vanligaste plastikkirurgiska ingreppet i Sverige.

Näsplasikoperation är det sjätte vanligaste plastikkirurgiska ingreppet i Sverige.

I Storbritannien är Kate Middletons näsa idealet för många patienter.

I Storbritannien är Kate Middletons näsa idealet för många patienter.

“Näskirurgin är utmanade, men ger också mest tillbaka ifråga om nöjda patienter”, säger plastikkirurgen Fredrik Gewalli.

redaktion@improveme.se

2014-02-18 09:19:00

Publicerad: 18 februari 2014

Skönhet från ditt kök

Så fixar du looken hemma!