10 vanliga hårmissar

improveme.se

För att få ett hår som är vackert, glansigt och lent är det viktigt att du sköter om det på rätt sätt. Hur du tvättar, torkar och stylar ditt hårsvall kan ha större påverkan än du tror.

Nedan hittar du de tio vanligaste hårvårdsmissarna som du bör undvika.

Du borstar inte håret innan du tvättar det

Ditt hår är som svagast när det är blött. Om du borstar det då är det större risk att du orsakar slitage. Blött hår blir även lättare tovigt. För att undvika att det blir till ett fågelbo när du står i duschen, borsta ut det ordentligt innan. Vill du kamma håret när du står i duschen, se till att applicera rikligt med balsam och dra fingrarna genom det. Kamma sedan med en bredtandad kam innan du kliver ur duschen.

Du borstar endast topparna

Det är ett välkänt fenomen att du sliter på håret när du borstar det. De naturliga oljor som finns i håret fungerar som ett balsam. Massera hårbotten med en träborste för att få igång blodcirkulationen. Det får håret att växa snabbare samtidigt som det får en naturlig lyster.

Du tvättar för ofta
Håret mår inte bra av att tvättas varje dag. Om du gör det blir håret torrt och livlöst. Det beror på att din hårbotten inte hinner producera dess naturliga oljor mellan tvättarna. Om du vill duscha varje dag kan du göra det ändå, såtillvida du inte har en massa produkter i håret räcker det med att du bara sköljer eller använder en lätt balsam mellan tvättarna. Torrschampo är ett bra tips om du inte vill eller hinner tvätta håret men vill få det att se nytvättat ut.

Du slarvar med balsam

Vi får ofta höra att bara balsamera topparna för att motverka att håret blir livlöst och platt, men det stämmer bara delvis. Har du tunnare hår bör du balsamera hela håret, även rötterna. Det beror på att ju tunnare håret är desto svagare är det och har större tendens för att gå av. En annan vanlig miss är att balsamera för mycket. Se till så att du applicerar precis den mängd som krävs för att du ska kunna reda ut eventuella tovor. Satsa istället på en djupvårdande hårmask en gång i veckan istället för att ha i för mycket balsam.

Du torkar intensivt med handduken

Många stylingprodukter sägs fungerar bäst på handdukstorkat hår, men var försiktig. Det är lätt hänt att du sliter på håret och gör det frissigt om du inte är varsam. Torka försiktigt och dra fingrarna genom håret. Låt det sedan lufttorka. Visserligen kommer det ta mycket längre tid för ditt hår att torka, men du undviker slitage.

Du struntar i värmeskyddet

Värme är det element som ditt hår skadas mest av. Många vill använda föner och tänger av olika slag. Därför bör du använda dig av ett värmeskydd för att skydda ditt svall. Låt ditt hår lufttorka tills det är fuktigt innan du fönar det. Ha värmen på ljummet istället för varmt för att undvika så mycket skada och slitage som möjligt.

Du använder lock- eller plattång på blött hår

Om du använder olika stylingredskap på blött hår finns en risk att du kan bränna det, eftersom det sliter enormt mycket på håret. Därför bör du vänta med att locka eller platta håret tills det är helt torrt.

Du använder hårspray innan du stylat håret

Har du någonsin hört ett fräsande ljud när du lockar eller plattar håret? Det kan bero på att du haft i hårspray innan du stylar det. Det är en stor miss eftersom alkoholen i hårsprayen bränner sönder håret när det kommer i kontakt med värme. Spraya när du är klar med stylingen istället.

Du tuperar regelbundet

Att tupera håret för speciella tillfällen kan vara snyggt, men om du tuperar det för ofta kan det skada hinnorna i håret. Prova istället att föna håret för att uppnå samma volym, det sliter inte lika mycket.

Det går inte att ”laga” slitna toppar

När håret har blivit slitet finns det inga produkter som kan laga det. Om du har slitna toppar prova en produkt med arganolja för att temporärt släta ut dem och göra de mindre synliga, annars är det ett besök hos frisören som gäller.

Bildspel: 10 vanliga hårmissar

Bildspel: 10 vanliga hårmissar

[email protected]

2014-04-25 08:51:00

Publicerad: 25 april 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp