Efterfrågan på intimkirurgi ökar

improveme.se

Efterfrågan på intimkirurgi har ökat markant de senaste åren. Internets exponering av kvinnokroppen har lett till en större medvetenhet av de genitala delarnas utseende.
Men plastikkirurgen Fredrik Gewalli råder att överväga ett ingrepp noga.

I England har antalet intima operationer ökat med 45 procent de senaste tre åren. Även i Sverige märker plastikkirurgerna en stor ökning.

Fredrik Gewalli tror att det beror på internets och medias verklighetsfrämmande bild av kvinnans kropp.

-De ger ofta en skev uppfattning om att ett normalt utseende sammanhänger med pubertetens släta underliv utan framträdande inre blygdläppar, säger Fredrik, som är plastikexpert på improveme.se och driver kliniken Artistic Plastic Surgery i Göteborg.

Många kvinnor söker också hjälp med intimkirurgi på grund av kulturella orsaker, som korrektioner efter kvinnlig omskärning. Under de senaste åren har antalet personer med ursprung från Somalia, Etiopien och Östafrika ökat i Sverige.

-Denna typ av rekonstruktiv kirurgi ska bara göras på specialiserade center med flera specialister i ett team, säger Fredrik.

Patienterna som efterfrågar intimkirurgi varierar i ålder och befinner sig i olika livssituationer. Det vanligaste önskemålet är en förminskning av de inre blygdläpparna, där 37 procent av kvinnorna anger utseende som en anledning till ingreppet och 32 procent anger sexuell funktion.

Andra efterfrågningar rör fettransplantationer till yttre blygdläpparna och försnävningsoperationer, för ökad sexuell njutning.

-Det är viktigt med en noggrann genomgång innan operationen för att klarlägga eventuella fördelar med det estetiska, funktionella eller sexuella resultatet. Det vägs sedan mot de risker som finns, säger Fredrik.

En operation kan ske i lokalbedövning eller med lätt narkos. En förminskning av de inre blygdläpparna sker ofta i form av ett V.

-Det är viktigt att påpeka att man aldrig ska skära bort dem. Gå alltid igenom placeringen av ärret med kirurgen samt risker och komplikationer, säger Fredrik.

Efter operationen får patienten äta antibiotika i tre dagar. Det kan göra ont att duscha första veckan och sex veckors avhållsamhet är det som gäller.

Riskerna är, som vid all kirurgi, infektion och blödning. Det finns också risk för försämrad läkning, smärtor, påverkad känsel och ärrbildning.

-Det är av yttersta vikt att man söker upp en tränad kirurg som kan hantera problemet och eventuella komplikationer och inte bara går efter priset, säger Fredrik.

Bildspel: Efterfrågan på intimkirurgi ökar

Bildspel: Efterfrågan på intimkirurgi ökar

Bildspel: Efterfrågan på intimkirurgi ökar

Bildspel: Efterfrågan på intimkirurgi ökar

redaktion@improveme.se

2014-04-27 08:29:00

Publicerad: 27 april 2014

Historien om plastikkirurgin

Skönhetsingreppen genom tiderna