Mindre bröst underlättar träningen

improveme.se

En stor byst kan hämma träningsresultatet. Med hjälp av en bröstförminskning kan prestationen förbättras.
– Många känner också en lättnadskänsla när värk från axlar och nacke släpper, säger plastikkirurgen Fredrik Gewalli.

Tjejer som får stora bröst i tidig ålder skäms ofta för det, krökar ryggen och skjuter fram axlarna för att dölja den växande bysten. Den dåliga hållningen kan i sin tur leda till ryggont.

-Besvären behöver inte bero på bystens tyngd. Men en kvinna med arvsmässigt klen rygg som samtidigt har stor byst kan få stora besvär i nacke, axlar och skuldror, säger Fredrik, som är improveme.se:s plastikexpert och driver kliniken Artistic Plastic Surgery i Göteborg.

Ett annat problem med stor byst är att prestationsförmågan påverkas vid träning.

-Kvinnorna tycker att det känns tungt att springa med några extra kilon. Jag tror inte vi män kan föreställa oss hur det känns, säger Fredrik.

Tennisspelaren Simona Halep är en av många kända idrottare som har förminskat brösten för att underlätta sin träning och förbättra spelprestationen. Operationen går till så att hud, fett och bröstkörtel avlägsnas i lämplig mängd. Kvarvarande bröstvävnad formas sedan snyggt till rätt storlek och form.
Ärren placeras lågt för att bli diskreta.

-Vid en bröstförminskande operation blir det alltid ett ärr runt vårtgården. Med de flesta operationstekniker blir det även ett kort vertikalt ärr nedom vårtgården och eventuellt ett längre horisontellt ärr under bröstet, säger Fredrik.

Han träffar även många aktiva kvinnor som vill förstora brösten. Ofta är det kvinnor som tränar intensivt, i de flesta fall fitness, och som förlorat mycket bröstvolym och underhudsfett.

Även killar söker hjälp på grund av sina bröst. Under puberteten kan det manliga bröstet växa, på grund av hormonrubbning, till ett kvinnoliknande bröst. Även vid användning av anabola steroider och vissa mediciner kan detta fenomen uppstå.

-Många män tycker att det är väldigt genant, men det går med plastikkirurgiska metoder att få bukt med de kvinnoliknande brösten, säger Fredrik.

En mindre byst kan förbättra den fysiska prestationen.

En mindre byst kan förbättra den fysiska prestationen.

”Kvinnorna tycker att det känns tungt att springa med några extra kilon”, säger plastikkirurgen Fredrik Gewalli.

[email protected]

2014-05-08 08:32:00

Publicerad: 8 maj 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp