Experttips: Så väljer du rätt filler

improveme.se

Det sveper in en våg av nya kliniker på fillermarknaden. Som konsument är det svårt att veta hur man kvalitetssäkrar produkten och de olika klinikerna. Vi har rådfrågat experten Martina Richter som här ger sina tre bästa tips.

Hur hittar man rätt i en djungel av kliniker och produkter? För konsumenter är det inte lätt att veta vad som gäller. Fillers har idag en rad olika användningsområden och varierar i kvalitet. Dessutom blir behandlarna allt fler, och därför är utbildning väsentlig för ett gott resultat. Martina Richter driver Inject Academy i Stockholm och har stenkoll på området. Här berättar hon hur du ska tänka innan du bokar en behandling.

1. Vikten av rätt utbildning
Idag finns ingen lag som reglerar vem som får utföra en fillerbehandling. Därför är det extra viktigt att be om bevis på att den som behandlar har en utbildning inom området. De största fillermärkena brukar vanligtvis ha egna kurser där behandlarna lär sig allt de behöver veta innan de ger tar sig an en kund.

-Utbildning är A och O, och det ska man som kund kunna kräva idag. Då är man på den säkra sidan, säger Martina Richter.

På Inject Academy utbildas bara läkare, sjuksköterskor och tandläkare eftersom de har medicinsk bakgrund. Därtill är det också viktigt att behandlaren har ett estetiskt öga för hur produkten kommer till sin rätta.

-Vi har en pool av läkare och sjuksköterskor som gjort minst 2000 behandlingar. Många har arbetat upp till tio, eller till och med 25 år med botox och fillers, och har därför lärt sig av sina misstag under åren.

2. Välj rätt märke
Det finns en rad olika fillers på marknaden. Bland de populäraste varianterna finns bland annat Restylane och Juvederm. Stylage, det senaste tillskottet på marknaden, brukar också kallas för den tredje generationens filler.

-Resultatet blir snyggt, mjukt och naturligt med Stylage. Dessutom är risken för rodnad och svullnad minimal, har Inject Academys utbildare Gillian Kling <font face=“Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif“>tidigare berättat för improveme.se.

Som konsument bör man lägga stor vikt vid att välja rätt märke för att få det bästa resultatet och undvika komplikationer som klumpar.

-Se upp för piratkopior! Det finns mängder av falska produkter som cirkulerar på marknaden idag, dessa kan ge tråkiga bieffekter, varnar Martina.

3. Kvalitetssäkra behandlingen
När du hittat en erfaren behandlare är det också viktigt att ha koll på den produkt som används. Alla typer av fillers är unika och ett gott resultat hänger på en bra och kvalitetssäkrad produkt.

-Med varje dos följer ett serienummer i form av två stycken klisterlappar. Den ena använder behandlaren i journalen och den andra slängs. Be istället om att få ta med den hem. På så sätt vet du exakt vilken produkt du har behandlats med, förklarar Martina.

Dr. Victor Garcia är en av utbildarna med många års erfarenhet på Inject Academy.

Dr. Victor Garcia är en av utbildarna med många års erfarenhet på Inject Academy.

Med varje filler följer en Batch-etikett. En fästes i patientjournalen, den andra skall patienten behålla.

Med varje filler följer en Batch-etikett. En fästes i patientjournalen, den andra skall patienten behålla.

Martina är ofta inbjuden att diskutera patientsäkerheten på kongresser. Här är hon i Norge på Health & Beauty 2014.

Martina är ofta inbjuden att diskutera patientsäkerheten på kongresser. Här är hon i Norge på Health & Beauty 2014.

redaktion@improveme.se

2015-01-12 14:30:00

Publicerad: 12 april 2015

Sminka dig yngre

Här är de smarta tipsen