Injektionsexpertens bästa tips

Vår injektionsexpert Amanda Siberg har över 10 års praktik, kunskap och erfarenhet av behandlingar med Botox och fillers. Hon driver Amandakliniken i Stockholm och svarar regelbundet på våra läsares frågor och funderingar kring estetiska injektionsbehandlingar.

Nedan svarar Amanda på 9 olika frågeställningar om fillers.

Fråga 1:

Hej!
Jag är intresserad av att göra en fillerbehandling, men det verkar vara en djungel därute med en massa olika märken som Restylane, Juvéderm och Stylage. Hur vet jag vad som är bäst för mig?
Lotta, 48

Amanda svarar: 

Hej Lotta, det är viktigt att välja en filler som är väldokumenterad och säker. Det finns en uppsjö av olika fillers på marknaden och alla håller inte lika höga kvalitetskrav. En filler av dålig kvalité kan utmärka sig på olika sätt. Den ger mer svullnad, högre risk för infektion, förhårdnader, klumpar eller kort hållbarhet. Dåliga fillers går heller inte att lösa upp med Hyalas som används för att bryta ner fillers som av någon anledning behöver bort. Restylane och Juvéderm har funnits länge och håller hög kvalitet. Fillers med mycket låga priser är ett varningstecken och tyder ofta på sämre fillers. 

Fråga 2:

Hej Amanda,
jag funderar på att behandla mig med fillers, men hur vet jag att en behandling med fillers inte gör att jag ser helt stelopererad ut?
Monica Andersson, Södertälje

Amanda svarar: 

Hej Monica. ”Less is more” när det gäller fillers. Den som har behandlat sig med för mycket med fillers kan ge ett mycket onaturligt intryck. Däremot tycker jag inte att det är kundens ansvar utan behandlaren som har det estetiska ansvaret. Behandlare med lång erfarenhet och goda referenser kommer inte att ge dig ett resultat som ser onaturligt ut. En idé är också att titta på hur behandlaren själv ser ut för att veta dennes estetiska uppfattning. 

Fråga 3:

Hej Amanda, jag fick fillers för 10 dagar sedan och har efter det haft huvudvärk och stora blåmärken. Gjorde det på en klinik i Stockholm. Ingreppet gjordes ganska hårt och snabbt. Är det ok eller ska jag kolla upp det?
Anonym

Amanda svarar: 

Hej, vad tråkigt att du fick mycket blåmärken. Ibland kan det tyvärr hända om du av någon anledning är lättblödande. Exempelvis på grund av intag av omega 3 eller acetylsalicylsyra som finns i Treo. Om skälet till blåmärkena är ett ovarsamt handlag hos behandlaren tycker jag absolut att du ska gå tillbaka och säga det. Huvudvärk kan komma efter en fillerbehandling men är inte vanligt. Skulle du bli varm och mer öm i området finns det risk att du drabbats av en infektion. Då ska du så snart som möjligt kontakta din klinik.

Fråga 4:

Hej, jag har gjort fillers 2 gånger tack vare en bekants rekommendationer. Båda gångerna har jag fyllt under ögonen och resultatet har jag varit oerhört nöjd över. Men andra gången fyllde jag även linjerna runt munnen (strecken man får när man ler/skrattar) och behöll skrattgroparna. Efter resultatet blev jag supernöjd! De tydliga strecken runt munnen var i stort sätt helt borta och detta gjorde jag i december.
Idag, 3 månader efter injektionen har jag fått ett irriterande och ganska fult resultat. Mina linjer börjar komma fram och med förstärkning, alltså flera linjer än vad det var innan. När jag ler ser det varken ut som mitt naturliga eller resultatet innan injektionen och det är INTE symmetriskt. Detta syns tydligt och främst när jag ler Min vänstra sida har 2 långa linjer och en utbuktning som jag aldrig haft, medan min högra har 3 små linjer och linjerna sitter högre upp än de vänstra linjerna. Den högra ser bäst och mest naturlig ut. Men den vänstra är helt annorlunda och om jag får uttrycka mig så ”förjävlig” ut

Min frågor är:
– Vad ska jag göra?
– Vad kan jag göra?
– Är detta vanligt?
– När återgår det till sitt naturliga igen?
Lena, Stockholm

Amanda svarar: 

Hej Lena, om du haft ett bra resultat efter behandlingarna som efter tre månader blivit sämre beror det på att effekten börjat avta och att det är dags att göra en så kallad touchup för att förlänga och förstärka resultatet. I vissa fall kan preparatet flytta på sig (om det lagts felaktigt) och göra linjer grövre än innan. Det brukar dock uppstå inom en månad efter behandling. Det bästa är att göra en touchup och låta behandlare massera ner om det ligger felaktigt. I svåra fall kan man ta bort det med Hyala

Fråga 5:

Hej, hur vet jag att den behandlaren jag går till har rätt utbildning för det han gör?
Sandra Johansson

Amanda svarar:

Hej Sandra, ett effektivt sätt är att gå in på Estetiska injektionsrådets hemsida och se efter om behandlaren är listad där. Då kan du vara trygg med att han/hon har det som krävs.

Fråga 6:

Hej, jag har hört om en metod som heter Macrolane och som ska ge större bröst utan operation. Kan man lita på det?
Johanna

Amanda svarar: 

Hej Johanna, det är något man inte gör längre. Det gav en hel del knölar i bröst som man inte vill ha och effekten var heller inte så stor i förhållande till priset.

Fråga 7:

Hej, kan man använde fillers vid näsan? Jag har en knöl där som jag inte riktigt är nöjd med och funderar om det går att göra nåt?
Mona Gabrielsson

Amanda svarar: 

Hej Mona, på Amandakliniken behandlar jag näsor. Fillers har lång hållbarhet i näsor och ingreppet är litet. Däremot så är det viktigt att gå till en behandlare med erfarenhet av dessa behandlare. Alla kliniker har inte det. Det går att höja nästippen, släta ut knölar, höja näsryggen eller korrigera ojämnheter väldigt bra.

Fråga 8:

Jag har sprutat i mina läppar en gång tidigare och skulle vilja göra det igen. Problemet är att sist jag gjorde det fick jag stora blåmärken på läpparna och jag blev väldigt svullen, vilket jag är rädd kommer hända igen nu. Finns det något sätt att undvika det på? Vill liksom kunna gå till jobbet dagen efter utan att det ser ut som att jag blivit misshandlad…
Elin

Amanda svarar:

Hej Elin, undvik alkohol, omega 3 och acetylsalicylsyra (Treo) i vecka innan behandling. Svullnad brukar lägga sig på två dagar och är svår att undvika. Kyla och ligga högt med huvudet på natten kan hjälpa lite.

Fråga 9:

Hejsan jag heter Sofia och är 17 år och skulle vilja göra större läppar. Har alla kliniker åldersgräns för det eller går det att göra det någonstans? Måste i så fall min mamma vara med? Eller tycker du att jag är för ung och borde vänta?
Kram Sofia

Amanda svarar:

Hej Sofia, läppförstoringar ska inte göras på någon under 18 oavsett målsmans tillstånd enligt mig. När du är 18 får du bestämma själv. Men börja med att gå på en konsultation hos en erfaren behandlare med rätt kompetens innan du bestämmer dig för behandling.

VILL DU FRÅGA AMANDA OM INJEKTIONSBEHANDLINGAR? 

Skicka ett mail till oss på redaktionen med din fråga:
[email protected]

Svaren publiceras inom kort på improveme.se.

Redaktionen
Publicerad: 18 oktober 2016

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp